Церковне свято 29 липня: день пам'яті священомученика Афіногена
Церковне свято 29 липня: день пам'яті священомученика Афіногена

Церковне свято 29 липня: день пам'яті священомученика Афіногена

Збирання ягід і грибів, водіння хороводів вважалися великим гріхом цього дня.

Православна церква 29 липня вшановує пам'ять священномученика Афіногена і його десяти учнів, які постраждали за віру під час гонінь на християн в місті Севастії.

Історія свята

Священномученик Афіноген і десять його учнів постраждали за Христа під час гонінь на християн в місті Севастії. Правитель Філомарх влаштував велике свято на честь язичницьких богів і наказав Севастийским громадянам принести жертву ідолам. Але жителі Севастії, у більшості християни, відмовилися це робити. Воїнам наказано було бити народ, і багато християн прийняли тоді мученицькі вінці.

Правителю стало відомо, що християнство широко поширилося завдяки проповіді єпископа Афіногена. Було наказано розшукати старця і привести на суд. Святий Афіноген і десять його учнів жили неподалік від міста в невеликому монастирі. Не заставши єпископа, схопили учнів, закували їх в ланцюги і кинули до в'язниці. Святитель Афіноген прийшов до Севастії і став докоряти суддю за те, що в темницю кинуті невинні. Він був схоплений. У в'язниці святий Афіноген зміцнював своїх духовних дітей на подвиг. Наведені на суд, всі святі мученики сповідали себе християнами і відмовилися принести жертву ідолам. Перенісши жорстокі катування, учні святого єпископа були обезголовлені. Після страти учнів було наказано катувати старця. Зміцнюваний Господом, святитель Афіноген з гідністю переніс муки. Єдиним його проханням було - стратити його в монастирі.

Наведений в свою обитель святий в молитві дякував Богові, радіючи стражданням, перенесеним за Нього. Святий Афіноген молився Господу про прощення гріхів тих людей, які будуть поминати його і учнів. Господь сподобив святого почути перед смертю Його голос, який сповістив обітниці, що розсудливому розбійникові: "Днесь зі Мною будеш у раю". Священномученик сам схилив свою голову під меч.

© pravoslavye.org.ua
pravoslavye.org.ua

Що можна і що заборонено робити цього дня

  • На 29 липня (Афіноген) заборонялося відвідувати ліс, бо вважалося що там господарює зоря і здійснює збір пташиного пір'я.
  • Вирубка дерев, полювання, збирання ягід і грибів, водіння хороводів вважалися великим гріхом.

Читайте також: Серпень 2021: скільки свят та вихідних очікувати українцям

Джерело матеріала
loader
loader