Підготовка бойовиків, російський Крим та батьківські почуття до Зеленського: що говорив про Україну Лукашенко
Підготовка бойовиків, російський Крим та батьківські почуття до Зеленського: що говорив про Україну Лукашенко

Підготовка бойовиків, російський Крим та батьківські почуття до Зеленського: що говорив про Україну Лукашенко

Самопроголошений президент Білорусі у першу річницю нелегітимного приходу до влади відзначився різкими заявами.

Білоруський лідер Олександр Лукашенко провів велику прес-конференцію з нагоди першої річниці свого приходу до влади після президентських виборів 2020 року, результати яких не визнають більшість країн Заходу. Під час цієї “Великої розмови з президентом”, трансляція якої 9 серпня велася на YouTube, самопроголошений президент Білорусі зробив різкі заяви щодо української влади, політичні стосунки з якою він назвав найгіршими за останній час.

На пресконференції Олександр Лукашенко стверджував, що упродовж цього року намагався підтримувати добрі, навіть “батьківські” стосунки з президентом України. 
"Як з сином з ним розмовляв. Володя, треба це, треба то... Він все це сприймав, розумів, що з ним трапилося?" - дивувався “бацька”.

Про бойовиків та зброю з України

За словами Лукашенка, чинний президент України “побіг за Заходом” і допускає підготовку на території України “бойовиків”, яких разом зі зброєю та вибухівкою перекидають до Білорусі. 

“Гаразд, ти там побіг за Заходом, ти їх підтримав, ти плюнув на все. Але навіщо ти бойовиків готуєш на території України і зброю закидаєш до нас сюди? Адже зброя йде в основному з України”, — заявив Лукашенко, звертаючись, очевидно, до Зеленського. 

Він стверджував, що білоруські органи держбезпеки мають докази таких дій.  “Це знайшли, їм показали. І наш голова КДБ дуже чітко їм сказав, що ми бачимо, хто з силовиків і офіційних органів влади на Україні це організовує”, — сказав він.

Про вторгнення в Україну

На репліку одного із журналістів, який зауважив, що, відповідно до соціологічних опитувань, Лукашенка в Україні підтримує майже 40 відсотків населення, самопроголошений президент Білорусі відреагував несподіваною обіцянкою.

"Ви дожартуєтеся до того, що я ризикну і переступлю кордон [з Україною] без зброї. І в мене буде не 40% [підтримки] українців, а мінімум 90%. І ми Україну повернемо… Не для того, щоб захопити, а щоб зробити Україну українською", - заявив Лукашенко.

При цьому він запевнив, що збройної агресії з боку Білорусі українцям не треба боятися.

"Найменше ви маєте боятися білорусів. Ми ніколи не зробимо капость, поки ви перші не ступите зі зброєю на територію Білорусі", - пообіцяв Лукашенко.

Про Крим та Донбас

Олександр Лукашенко назвав умову, за якої Білорусь визнає анексований Крим російським. За його словами, це станеться тоді, коли "останній російський олігарх" почне постачати туди свою продукцію.

"Коли Білорусь визнає Крим? Я відповідаю публічно: коли останній олігарх в Росії визнає Крим і почне постачати туди продукти. За мною справа не стане", - сказав Лукашенко.

Самопроголошений президент Білорусі також застеріг Україну від наступу на непідконтрольній їй території Донбасу "за участі третіх країн", зауваживши, що не підтримає такі дії. Якщо у конфлікт відкрито вступить Росія, то пообіцяв бути посередником.

“Якщо ви знову з Росією зіткнетеся, я буду між вами. Навіть якщо це буде загрожувати моєму житті”, - сказав він, звертаючись до українців. 

За його словами, на Донбасі досі "пострілюють", але повномасштабну війну вдалося зупинити завдяки мінським угодам.

Про справу активіста Шишова

Олександр Лукашенко заявив, що ніколи не звертав уваги на громадсько-політичну діяльність громадянина Білорусі, засновника громадської організації "Білоруський дім в Україні" (БДУ) Віталія Шишова, якого знайшли повішеним в одному з парків Києва.

За словами Лукашенка, Шишов для нього — порожнє місце. "Хто він такий для мене і для Білорусі взагалі? Він для нас був просто ніхто", – сказав він.

Самопроголошений президент Білорусі грубо прокоментував громадську та політичну діяльність загиблого та його соратників, засумнівавшись, що саме це стало причиною загибелі.

"Ну який божевільний в Білорусі піде його чомусь повісить, крім того, якщо там були “розборки” якісь. Ну навіщо? Елементарно: ну повісили одного, завтра буде такий же інший. Всіх же не перевішаєш", – зазначив Лукашенко.

Лукашенко також заявив, що Шишов перебував в Україні "і його підтримували спецслужби України", і "повісився або його повісили" на території України, тому Україна повинна розслідувати його смерть і надати Білорусі "відповідь, хто повісив і як повісив громадянина Білорусі".

Від тих, хто його звинувачує, білоруський лідер зажадав конкретних фактів. “Факти на стіл! Коли був там Лукашенко? З якою мотузкою він туди приїхав? Навіщо він його повісив? Що ж ви мені закидаєте? Вбивцю знайшли. Нам вистачає і без Шишова з ким розбиратися", - підкреслив він. 

Нагадаємо, Олександр Лукашенко доручив своїм силовикам закрити "кожен метр"кордону Білорусі. Такий крок, за його словами, необхідний нібито для того, щоб суміжні країни не змогли реалізовувати тактику видворення нелегальних мігрантів через офіційні пропускні пункти.

Джерело матеріала
loader
loader