Photo Kyiv: фотограф Роман Пашковський про інклюзивність, безбар’єрність та їх втілення у спільному з благодійним фондом FAVBET Foundation спецпроєкті «Код незламності: реальні історії сучасних героїв»
Photo Kyiv: фотограф Роман Пашковський про інклюзивність, безбар’єрність та їх втілення у спільному з благодійним фондом FAVBET Foundation спецпроєкті «Код незламності: реальні історії сучасних героїв»

Photo Kyiv: фотограф Роман Пашковський про інклюзивність, безбар’єрність та їх втілення у спільному з благодійним фондом FAVBET Foundation спецпроєкті «Код незламності: реальні історії сучасних героїв»

З 12 по 25 серпня 2021 року відбудеться наймасштабніша фотоподія України — п’ятий щорічний фотографічний ярмарок Photo Kyiv 2021. Цьогорічна виставка фоторобіт отримала назву  «Не|видиме життя». Її тематика  інклюзія та безбар'єрність. Про соціокультурний вимір виствки розповів фотограф Роман Пашковський.

Роман Пашковський — професійний фотограф і художник із більш ніж 10-річним досвідом. Роман із Києва. Фотографує здебільшого на плівку. Цьогоріч його спецпроєкт «Код незламності: реальні історії сучасних героїв» представлять на щорічному фотографічному ярмарку Photo Kyiv 2021. Роман розкрив своє розуміння безбар’єрності у сучасному світі, розкрив сенси, які закладав у свій спецпроєкт «Код незламності: реальні історії сучасних героїв».

Роман Пашковський
Роман Пашковський

— Ви автор спецпроєкту, що буде представлений на ярмарку  Photo Kyiv 2021. Цьогорічна виставка фоторобіт отримала назву  «Не|видиме життя». Її тематика  інклюзія та безбар'єрність. Як по-вашому, що закладено у цій назві? Який її зміст? І як фотокамера може передати щось дійсно невидиме?

— Безбар'єрність для мене — це один з важливих моїх сенсів життя, відсутність рамок у всьому. Страх часто рухає всіма нами, є ті, які йдуть в епіцентр страху і там проживають його і долають, і є ті, які навіть не заходять у ці двері. Безбар'єрність — це про сміливість дивитися в очі своєму страху, собі в очі. Нарікати на всіх, на себе і нити багато сміливості не потрібно, а робити щось всупереч болю — тут потрібен стержень, і він може бути, тільки коли немає цих рамок, немає бар'єрів.

— Цього року за підтримки Першої леді Олени Зеленської було прийнято Національну стратегію безбар'єрності. Як вважаєте, виставка, куди потраплять і ваші роботи, допоможе у втіленні стратегії?

— Будь-яка дія не даремна, якщо хоч одна людина після виставки перестане нити і скаржитися, почне з себе і змінить світ у собі, ставлення до звичних речей. Зможе зробити себе кращим. Тоді виставка своє завдання виконала.

Фото: Джозеф Сивенький
Фото: Джозеф Сивенький

— Описуючи себе як майстра фотографії на сайті Pashkovskiy Portrait Studio, ви зазначили, що фото може зробити нас сильнішими. Поясніть, що ви маєте на увазі.

— Фотографія об'єднує, це такий сильний інструмент, який може зближувати. Візьміть свої старі фотографії, подивіться на них і на тих людей, які поруч. Скільки відразу емоцій, спогадів. Так, часом не дуже райдужних, але це було, це частина нас самих, а ми змінюємося кожен день, у всіх своя динаміка. Як зовні, так і всередині. А фотографія фіксує всі наші зміни. В цьому і є сила, сила бачити свої зміни, рости далі або бути в потоці.

Роман Пашковський
Роман Пашковський

— Ви створили серію фотопортретів колишніх воїнів АТО, що були травмовані, але відновились за допомогою спорту і зараз представляються Україну на «Іграх нескорених». Серія називається «Код незламності: реальні історії сучасних героїв». Чиї портрети є у фотосерії? Чим особливі ці люди (якщо, звісно, не брати до уваги те, що кожен сам по собі особливий)?

— Цей проєкт створений на повній довірі, це важливо! Я дуже вдячний команді Favbet Foundation, що вони ризикнули і довірили мені реалізувати цей проєкт. Це точно про синергію між мною і всіма учасниками і організаторами зйомки, і сподіваюся, ми щось ще спільно зробимо. Це не реклама, я говорю від душі і з вдячністю. Плюс герої: я закохався в кожного, це настільки щиро, відкрито і чесно, просто не передати словами. Це те, про що я говорив на початку. Є портрет героя зйомки, а є емоція від спілкування і особиста рефлексія. Фіксація моменту в моменті. І тому для мене ці люди особливі, у мене до них багато вдячності і захоплення, це про суперсилу.

Усі герої розповідали історії свого життя: як вони служили на Сході, як отримали травму, як лікувалися, вибиралися з депресії, як знаходили в собі сили рухатися далі. Багато в чому їм допоміг спорт: усі вони професійні спортсмени і представляють Україну на «Іграх нескорених» — міжнародних спортивних змаганнях в паралімпійському стилі для ветеранів. Це дуже захоплює!

Фото: Роман Пашковський
Фото: Роман Пашковський

— Ви спілкувалися з учасниками зйомки після отримання результату? Як на них вплинула участь у створенні фотопортретів? З огляду на попереднє питання, чи зробила вона їх сильнішими? Чи, можливо, вас?

— Не спілкувався після отримання ними результату, але знаю, що Favbet Foundation відправляв їм фотографії та запросив усіх героїв на відкриття виставки 12 серпня. Я думаю, для них це важливий момент, щоб популяризувати цю соціальну і культурну тему, щоб, подивившись на наших героїв, люди, які на межі або без віри в себе, змогли знайти в собі сили і зробити перший крок.

— Створюючи серію фотопортретів, ви співпрацювали з Favbet Foundation — благодійною організацією. Це перший ваш спільний проєкт? І кому взагалі належала ідея створити портрети атовців, що безумовно викликає повагу?

— Так, це наш перший проєкт з Favbet Foundation. Мені подзвонив представник фонду і запропонував реалізувати разом з ними цей проєкт. Я погодився без довгих роздумів. Залучити героїв з «Ігор нескорених» була ідея команди фонду, а я зі свого боку продумав стилістику зйомки і графічний елемент: хвилясту червону лінію, яка об'єднує всіх героїв і робить їх сильнішими разом. Наші 9 героїв стали героями двічі, пройшовши червону лінію власних можливостей і бажання рухатися вперед.

Ми провели зйомку героїв буквально за 1 тиждень, далі залишилася справа за ретушшю і нанесенням червоної лінії. Герої з'їжджалися в студію в Києві з різних міст України, деякі приїжджали зі своїми дружинами. Мене дуже захопила їхня підтримка. Атмосфера на знімальному майданчику складалася дуже душевна. Представник Favbet Foundation супроводжував героїв на кожному етапі.

Роботи Романа Пашковського
Роботи Романа Пашковського

— Яким чином, окрім фотографії, ви втілюєте стратегію безбар’єрності в житті? Як думаєте, Україна близька до повного подолання кордонів між людьми з особливими потребами, старшим поколінням, дітьми, людьми, які так чи інакше виділяються з натовпу? Чи бар’єр все ж таки відчутний досі?

— Питання дуже фундаментальне. Бар'єрів зараз, звичайно, менше, ніж навіть років 10 тому, але їх ще дуже багато. Особливо конфронтація сильний — слабкий. Більшою мірою бар'єри йдуть від виховання, середовища спілкування й інтересів. Більше, звичайно, від родини: як поводяться батьки по відношенню до своїх дітей або інших людей, так і будуть себе поводити їхні діти. Шаблони, рамки, норми (ненавиджу норми, що взагалі означає бути нормальним, нормально або ненормально) — ось це і є рамки, бар'єри, які ми самі вигадуємо.

Фотографія — це про чесність. Често дивитися на себе, приймати себе, не вигадуючи рамок і бар'єрів, любить свої вади або шрами, приймати відсутність кінцівок. Це про суперсміливість і силу. А сила в безбар’єрності.

Фото: Аліна Пророка
Фото: Аліна Пророка

— Ви знайомі з роботами інших учасників Photo Kyiv? Чи є роботи, які вразили найбільше (маємо на увазі роботи у межах заявленої теми інклюзії та безбар’єрності)? Чому?

— З іншими фотографіями не знайомий, але з авторами, такими як Олександр Глядєлов та Олександр Чекменьов, я знайомий. І вони, я вважаю, дуже потужно досліджують цю тему в своїх фотографіях.

Міжнародний фотоярмарок Photo Kyiv 2021 та виставка «Не|видиме життя» чекають на всіх охочих у Національному заповіднику «Софія Київська» з 12 по 25 серпня. Долучайтеся!

Джерело матеріала
Автор статті
Катерина Кукіб
Катерина Кукіб
Журналіст
loader
loader