"Простий вибір": Байден заявив, що хаос під час виведення військ США з Афганістану був неминучим
"Простий вибір": Байден заявив, що хаос під час виведення військ США з Афганістану був неминучим

"Простий вибір": Байден заявив, що хаос під час виведення військ США з Афганістану був неминучим

Байден не вважає події останнього тижня "провалом" своєї адміністрації.

Президент США Джо Байден продовжує захищати рішення щодо виведення американських військ з Афганістану і запевняє, що "настання хаосу" у цій ситуації було неминучим.

Про це американський лідер розповів в інтерв'ю ABC News.

На запитання про те, чи можна було впоратися із виведенням військ з Афганістану краще й без помилок, Байден відповів: "Ні, я так не думаю. Ми повернемося і вивчимо це питання, але я не знаю, у який спосіб ця ситуація могла б вирішитися без настання хаосу".

Водночас, на зустрічне запитання журналіста про те, чи враховувала адміністрація Байдена такі наслідки під час ухвалення рішення, Байден сказав: "Так", а потім додав, що "не врахував того, що відбувається тепер".

"Одна з речей, про яку ми не знали, - це те, що "Талібан" буде робити для утримання людей від евакуації, - поділився президент США. - Зараз вони співпрацюють, дозволяють виїхати американським громадянам, персоналу, посольствам тощо. Але у нас є деякі труднощі з тими, хто допомагав нам, коли ми були в там".

Байден також заявив, що не вважає події останнього тижня "провалом" своєї адміністрації.

"Це був простий вибір, - продовжив американський лідер. - Ми бачили уряд Афганістану і його лідера, який сів у літак і вилетів в іншу країну, колапс афганських військ, понад 300 тисяч з яких ми навчали, - це те, що сталося. Однак найперше питання полягало в тому, чи зобов'язуємося ми піти у встановлені терміни, чи продовжуємо їх до 1 вересня, чи вводимо значно більше військ?"

Очільник американської держави також відповів на критику про те, що таліби призупинили жорстокі напади в Афганістані, коли в країні перебувало всього 2,5 тисячі військових США.

"Насправді, причина, з якої їх не відбувалося, - крайній президент (Дональд Трамп. - Ред.). Роком раніше він домовився, що виведе війська до 1 травня за умови відсутності нападів на американські війська. (...) Якби я сказав: "Ми залишимося", тоді нам краще було б готуватися ввести набагато більше військ", - підсумував він.

Як повідомлялося, бойовики руху "Талібан" взяли під свій контроль всю територію Афганістану, окрім провінції Панджшир, і захопили всі прикордонні пункти країни, покинути яку поки можливо тільки з аеропорту Кабула, але зараз там припинені всі комерційні рейси.

Лідери "Талібану" готуються назвати ім'я нового "керівника" Афганістану. Яким може бути "уряд" терористів і хто керує самим "Талібаном", читайте в матеріалі.

Нагадаємо:

  • У неділю бойовики руху "Талібан" оточили столицю Афганістану Кабул, що викликало різку міжнародну реакцію.
  • Таліби контролюють палац президента. Вони фотографуються зі зброєю і забрали прапор країни.
  • Публічні страти і суцільні заборони: як "Талібан" в Афганістані пригноблює жінок.
  • "Ніхто не знає, які шанси дожити до нового ранку": як живе захоплений "Талібаном" Кабул.
  • Лідер талібів після 20 років вигнання повернувся до Афганістану і може стати новим главою країни.
  • Стрілянина по натовпу, жорсткі правила для жінок та військовий опір на Півночі: як живе Афганістан з приходом талібів.

Ситуація в Афганістані погіршилася після того, як США стали виводити свої війська, які повинні покинути країну до 31 серпня цього року. 

Навал біженців з Афганістану по всьому світу – "Секретні матеріали"

Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader