Perseverance від NASA добув перший зразок грунту Марса
Perseverance від NASA добув перший зразок грунту Марса

Perseverance від NASA добув перший зразок грунту Марса

Марсоходу NASA Perseverance вперше вдалося добути зразки з поверхні Марса. Ровер зробив це з другої спроби. Про це повідомило NASA в Twitter.

#SamplingMars is underway. I’ve drilled into my rock target, and my team will be looking at more data and images to confirm if we were able to get and retain an intact core.

Latest images: https://t.co/Ex1QDo3eC2 pic.twitter.com/OqezgznnPi

— NASA’s Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) September 2, 2021

Щоб зібрати зразок, Perseverance довелося свердлити скелю. Цю довгоочікувану операцію зі збором каменів назвали Rochette. Однак вчені заявили, що їм потрібно набагато більше даних, щоб назвати операцію успішною.

Ці зразки відправляться на Землю для детальнішого вивчення експертами.

– У проекта з’явився перший зразок каменю, і це феноменальне досягнення, – заявила в четвер менеджер проекту Perseverance Дженніфер Троспер.

Після першої невдалої спроби, Perseverance проїхав 455 метрів до нового місця — гребеню, який отримав назву Цитадель. За словами представників NASA, у цьому місці камені досить тверді для буріння. Сам процес здійснювався за допомогою роботизованої двометрової руки, на кінці якої розташувалося свердло.

У NASA повідомили, що фотографії зі зразками поганої якості через недостатню освітленість, і для отримання детальної інформації необхідно дочекатися нових знімків.

Нові фотографії будуть зроблені 3 вересня, і доберуться до Землі тільки 4 вересня.

Нагадаємо, що на початку серпня Perseverance не зміг прийняти необхідні зразки породи, тому що вона просто безслідно зникла під час буріння. Відомо, що агентство витратило на цю місію дев’ять років і $2 млрд.

Джерело: NASA

Фото: NASA

Теги за темою
NASA Марс
Джерело матеріала
loader