Усікновення глави Іоанна Предтечі - традиції, дата, історія свята
Усікновення глави Іоанна Предтечі - традиції, дата, історія свята

Усікновення глави Іоанна Предтечі - традиції, дата, історія свята

Коли святкують день Іоанна Предтечі / depositphotos.com

Сьогодні Християнська церква згадує, як загинув великий пророк - людина, яка хрестила Самого Ісуса Христа. Найчастіше, великі церковні свята супроводжуються скасуванням посту, але не в цей день. На День Усікновення глави Іоанна Предтечі віруючі обмежують себе в задоволеннях і багато моляться.

Раніше ми розповідали про те, які ще свята намічаються у вересні. Подивіться календар православних свят 2021, щоб нічого не пропустити.

Усікновення глави Іоанна Предтечі - чому день вважається святом

Почнемо з того, що християнська церква шанує пророка тричі на рік:

  • 6 жовтня - день його зачаття;
  • 7 липня - день його народження;
  • 11 вересня - день його смерті.

Відповідно, Усікновення глави Іоанна Предтечі ми будемо відзначати через 5 днів - у суботу.

Існує традиція: вважати днем пам'яті святих дати, коли вони вирушили у вічність. Православна віра влаштована так, що день смерті - це день народження, але заново, в іншому житті.

Крім того, більшість людей сприймає слово "святкувати" як синонім слова "свято", який асоціюється з радістю і веселощами. Насправді ж, у цього визначення є й інше значення. В даному конкретному випадку маються на увазі дозвільні справи. Тобто, "бути пустим" означає "залишитися без діла".

Причини для неробства можуть бути не тільки радісні, але і сумні, коли руки опускаються від горя. Яскравий приклад - смерть великого пророка - Іоанна Хрестителя.

У попередній статті ми детально розповідали про те, ким був Іоанн Предтеча і чому його особистість так важлива для християн.

Що не можна робити в Головосічення - традиції і заборони дня

Що можна і не можна робити сьогодні / фото ua.depositphotos.com
Що можна і не можна робити сьогодні / фото ua.depositphotos.com

Православні церкви в цей день проводять богослужіння, віруючі дотримуються суворого посту. Заборонено їсти м'ясо, рибу і молочні продукти. Також під забороною знаходяться будь-які продукти і напої червоного кольору, фрукти і овочі, що за формою нагадують голову.

Не рекомендується в цей день користуватися гострими предметами або, якщо вже вибору немає, необхідно дотримуватися обережності. Танцювати і співати не можна, навіть якщо дуже хочеться. Якщо вам потрібно викопати картоплю, зібрати яблука або зрізати мак - заплануйте це все на іншу дату.

Вас також може зацікавити:

  • Іменинники 6 вересня: кого вітати З Днем ангела і як назвати дитину
  • 6 вересня 2021 - яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити
  • 6 вересня: народні звичаї та прикмети, що категорично не можна робити

Автор: Крiстiна Кащавцева

Джерело матеріала
loader
loader