Зростання цін на газ у Європі: як це вплине на Україну і до чого тут ПП-2
Зростання цін на газ у Європі: як це вплине на Україну і до чого тут ПП-2

Зростання цін на газ у Європі: як це вплине на Україну і до чого тут ПП-2

Ціна на газ у Європі б’є історичні рекорди і перевищила вже $842,5 за тисячу кубометрів. Проте це не вплине на вартість блакитного палива для українських споживачів протягом опалювального сезону. Чому – член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин пояснив у коментарі Фактам ICTV.

Україна добуває достатньо власного газу, щоб не залежати від європейського ринку, принаймні, у забезпеченні потреб ЖКГ та побутових споживачів.

За словами експерта, щорічно країна споживає 28-29 млрд кубометрів газу, з яких 14 млрд – від Укргазвидобування і 5,5-6 млрд – від приватних компаній.

– Для потреб населення і комунального господарства використовується близько 13,5 млрд кубометрів. Тобто газу, який видобуває компанія Укргазвидобування, повністю вистачає, – наголосив Олег Пендзин.

Тому, коментуючи заяву прем’єр-міністра Дениса Шмигаля про те, що ціна на газ для побутових споживачів не перевищуватиме 7,96 грн за куб, незважаючи на фантастичне зростання цін на європейському ринку, експерт запевнив, що це справді так, і немає підстав для їх підвищення.

– Більш того, пряма собівартість українського газу на сьогодні – від $50 до $120 за тисячу кубометрів. Це десь 3,5 тис. грн, максимум. Нафтогаз продає блакитне паливо для ЖКХ по 7,44 грн за куб, а для населення – по 7,96 за куб. м. Інша справа, що українська промисловість сидить на газу по 20 грн за куб, і ми як споживачі, ідучи в магазин, купляємо хліб, олію та все інше, де закладено саме ця ціна газу, – додав він.

За його словами, усім доводиться доплачувами, бо хліб не випечете без газу і олію не зробите без енергоносіїв.

Читайте
Ціна на газ для побутових споживачів не зміниться - Шмигаль

У ситуації навколо Північного потоку-2 Пендзин погоджується з більшістю міжнародних аналітиків, які кажуть, що підвищення цін на газ у Європі пришвидчить сертифікацію російського газопроводу.

– Для росіян газ – це не економіка, а геополітика, спосіб гібридної війни з Європою. Тому що основним постачальником газу в ЄС є Росія. В силу того, що РФ в літні місяці давала газ виключно за довгостроковими контрактами, не забезпечуючи спотовий ринок, з якого і йде закачка газу у сховища, його ціна сильно підскочила, і ладі продовжує зростати. Це є тиском на європейців, щоб вони швидше сертифікували Північний потік-2, – сказав експерт.

Більш того, Пендзин вважає, Росія дотисне Європу, і сертифікація ПП-2 відбудеться раніше, після чого ціна значно знизиться.

– Я гарантую, що наступного дня після запуску Північного потоку-2 європейський газ коштуватиме $320 за тисячу кубів, – підсумував експерт.

Зростання цін на газ у Європі

15 вересня ціна на газ у Європі на лондонській біржі ICE Futures сягнула $842,5 за тисячу кубометрів, що є історичним максимумом. З початку вересня вона зросла більш як на 30%.

Головна причина – відмова Газпрому бронювати додаткові потужності українського транзиту, щоб дотиснути Європу для прискорення сертифікації газопроводу Північний потік-2.

Теги за темою
газ Північний потік-2
Джерело матеріала
loader
loader