Одеський депутат пропонує видавати прихильникам Росії "паспорти негромадян"
Одеський депутат пропонує видавати прихильникам Росії "паспорти негромадян"

Одеський депутат пропонує видавати прихильникам Росії "паспорти негромадян"

Депутат не погодився, що проросійських громадян треба обов'язково вивозити / Фото УНІАН, Костянтин Чергінський

Депутат Одеської міськради від партії "Євросолідарність" Андрій Вагапов пропонує запровадити в Україні так звані "сірі" паспорти (паспорти негромадян).

Про це він заявив в ефірі місцевого телеканалу.

"Іноді слід ухвалювати непопулярні рішення, які б принесли користь і результат", – зазначив Вагапов.

На зауваження ведучої, що, мовляв, "половину Бессарабії", яка нібито підтримує Росію, треба вивезти у РФ, депутат відповів: "Вивозити не треба, треба просто запровадити паспорт негромадянина України".

В Одесі депутат запропонував ввести в Україні "паспорта негромадян"

Вагапов посилається на досвід країн Прибалтики, у яких громадянам з пострадянських країн видають "сірі паспорти" з певними обмеженнями у правах. Наприклад, такі люди не можуть голосувати на виборах.

"Ми вже давно повинні були зробити відповідний крок насправді", – зауважив Вагапов.

Сірий паспорт: досвід Естонії

  • Особи з невизначеним громадянством в Естонії або сіропаспортники –  тип осіб без громадянства в Естонії, які не мають естонського громадянства і разом з тим якогось іншого, зазвичай громадянства Російської Федерації як правонаступниці Радянського союзу.
  • Статус таких людей регулюється "Законом про іноземців". Більшість осіб з невизначеним громадянством є колишніми громадянами СРСР, які на момен відновлення незалежності країни мешкали на території Естонії, але не отримали естонського громадянства.
  • Станом на початок 2020 року в Естонії проживало 71051 особа із невизначеним громадянством, хоч їхня кількість постійно змінюється. Кількість осіб без громадянства в Естонії зменшується через набуття естонського громадянства, або через набуття громадянства іншої країни, а також унаслідок природної смертності.

Раніше депутатка від "Слуги народу" Єлізавета Богуцька зареєструвала законопроект про кримінальну відповідальність за наругу з державної мови.

Тоді нардепка зауважила про випадки публічної наруги з державної мови й з боку громадян України, "що є ще більш небезпечним явищем враховуючи можливість для таких громадян обіймати державні посади чи посади в органах місцевого самоврядування та розповсюджувати свій негативний вплив".

Вас також можуть зацікавити новини

  • У центрі Одеси затримали провокатора-іноземця у футболці з російською символікою (відео)
  • "Покажіть, де ваш закон про мову": у Хмельницькому коп відмовлявся переходити на українську (відео)
  • "Поїду воювати в "ДНР": підліток у Києві називав Україну "проектом Заходу", але вже розкаюється

Автор: Яна Ставська

Теги за темою
Новини України Одеса ОРДЛО
Джерело матеріала
loader
loader