Новий канцлер Австрії Шалленберг склав присягу
Новий канцлер Австрії Шалленберг склав присягу

Новий канцлер Австрії Шалленберг склав присягу

Церемонія приведення до присяги канцлера Австрії Александера Шалленберг в палаці Хофбург у Відні
фото: Reuters

Новий канцлер Австрії раніше очолював МЗС

Федеральний президент Австрії Александер Ван дер Беллен привів до присяги нового канцлера Александера Шалленберга і нового главу МЗС Міхаеля Лінхарта. Церемонія відбулась 11 жовтня у президентській канцелярії в палаці Хофбург у Відні.

Тепер вже ексглава МЗС Шалленберг також п'ять років своєї дипломатичної кар'єри був керівником юридичного відділу австрійського представництва ЄС в Брюсселі. Ван дер Беллен заявив, що це «хороша передумова» для федерального канцлера, назвавши його «переконаним європейцем».

«Будучи високопоставленим дипломатом і міністром закордонних справ, ви знаєте напевно, як привести до спільного знаменника найрізноманітніші позиції», – сказав Ван дер Беллен.

Президент також звільнив Себастьяна Курца, який не був присутній на церемонії, від обов'язків канцлера, а Шалленберга – з посади глави МЗС.

Вітаючи Лінхарта з призначенням на пост міністра закордонних справ, Ван дер Беллен нагадав, що його кандидатуру запропонував віце-канцлер і лідер «Зелених» Вернер Коглер. До цього Лінхарт служив послом у Франції.

Шалленберг представляє Австрійську народну партію (АНП). Він очолював МЗС з 2019 року.

Канцлер Австрії Себастьян Курц оголосив про відставку 9 жовтня. Політик вирішив залишити пост через звинувачення в корупції: щодо нього триває розслідування за підозрою у зловживанні довірою і хабарництві.

Раніше стало відомо, що 6 жовтня в штаб-квартирі Австрійської народної партії (АНП), відомстві канцлера і міністерстві фінансів Австрії пройшли обшуки. Прокуратура з протидії економічним злочинам та корупції веде розслідування стосовно дев'яти осіб, у тому числі самого канцлера, за підозрою в зловживанні довірою і хабарництві.

Джерело матеріала
loader
loader