Церковне свято 14 жовтня - перелік подій, прикмети і заборони дня
Церковне свято 14 жовтня - перелік подій, прикмети і заборони дня

Церковне свято 14 жовтня - перелік подій, прикмети і заборони дня

Церковне свято 14 жовтня / depositphotos.com

Сьогодні православні віруючі відзначають велике свято - Покрова Пресвятої Богородиці. Діва Марія вважається заступницею українських козаків, саме тому 14 жовтня також відзначається День Українського козацтва.

Раніше ми розповідали про те, який народне свято 14 жовтня відзначають українці.

Православне свято 14 жовтня - день пам'яті Апостола Ананія

Ананій був з числа 70 апостолів. Жив у Дамаску, займав положення єпископа, за велінням Бога хрестив Юдея Савла, який пізніше став великим апостолом Павлом. Ананій все життя сміливо проповідував християнство як для язичників, так і для юдеїв. Коли він відправився в Єлевферо-поль і там говорив про Спасителя, імператор наказав йому зректися від Христа і вклонитися ідолам. Ананій відмовився, його довго мучили, а потім побили камінням до смерті.

Яке свято 14 жовтня - день пам'яті преподобного Романа

Святий жив у V столітті, був паламарем у Софійській церкві в Константинополі. Роману не вистачало життя в храмі і молитв, тому він часто йшов в поле для відокремленої молитви.

Патріарх полюбив його за труди, а товариші по службі не злюбили, тим більше, що особливим даром до співу Роман не відрізнявся. Бажаючи осоромити святого, вони попросили його в свято Різдва Христового заспівати перед імператором і безліччю народу. Преподобний Роман всю ніч молився, Йому з'явилася Діва Марія і дала сувій, який сказала з'їсти. 

Разом зі сувоєм Роман отримав і дар до складання співів. Коли настав свято, преподобний вийшов до людей і заспівав свою пісню. Народ аплодував, а товариші по службі потім довго просили вибачення. Пізніше Роман був зведений в сан диякона.

Церковне свято 14 жовтня - день пам'яті Сави Вішерського

Сава жив у XV столітті, народився в сім'ї знатних і благочестивих людей. З молодих років вів чернече життя, а пізніше поїхав до Тверського монастиря. Незабаром його обрали в ігумени, але душа Сави бажала усамітнення, тому він відправився на Афон. 

Приїхавши звідти, оселився на річці Вішері. У 1418 році заснував святу обитель, був прикладом подвижницького життя для багатьох ченців. Помер у 1461 році у віці 80 років.

Прикмети 14 жовтня

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay.com
Народні прикмети сьогодні / фото pixabay.com
  • випав сніг 14 жовтня - зима буде сніжною, а весна прийде рано;
  • ворони каркають недалеко від вашого будинку - до біди;
  • тепла і ясна погода - осінь буде довгою;
  • журавлі полетіли в теплі краї - чекайте холодну зиму.

Що сьогодні не можна робити

Сьогодні категорично заборонено важко працювати, займатися будь-якими справами по дому і фізично перепрацьовувати. Також не можна шити, прати, готувати і вести господарство.

Так само, як і в інші християнські свята, не можна сваритися, пліткувати і нецензурно висловлюватися.

Що можна робити 14 жовтня

Що можна робити на Покров / УНІАН, Денис Прядко
Що можна робити на Покров / УНІАН, Денис Прядко

Існують різні прикмети на Покров, в тому числі, обряди і ворожіння. Молоді дівчата повинні відправитися вранці до церкви, поставити свічку і попросити Богородицю про швидке заміжжя. Старші жінки готують традиційні частування: короваї, пироги з капустою, млинці і перші страви.

Вас також може зацікавити:

  • Прикмети на Покрову Пресвятої Богородиці: звичаї, що можна і не можна робити
  • Молитва на Покрову Пресвятої Богородиці: про що просять Божу Матір
  • Чи можна одружитися на Покров: обряди, прикмети, традиції і ворожіння на свято

Автор: Крiстiна Кащавцева

Джерело матеріала
loader
loader