Новий глава Міноборони пояснив застосування ЗСУ на Донбасі бойового дрону Bayraktar
Новий глава Міноборони пояснив застосування ЗСУ на Донбасі бойового дрону Bayraktar

Новий глава Міноборони пояснив застосування ЗСУ на Донбасі бойового дрону Bayraktar

Безпілотник Bayraktar пройшов бойове хрещення на Донбасі  / Фото ЗСУ

Новообраний міністр оборони Олексій Резніков роз’яснив використання українськими бійцями бойового дрону Bayraktarпо артилерії російсько-окупаційних військ на Донбасі.

Про це йшлося в ефірі програми Свобода Савіка Шустера ввечері, 5 листопада.

Резніков наголосив, що у "Мінських угодах" зазначається про заборону застосування на Донбасі іноземних БПЛА, точніше – заборону для росіян.

"Я хочу звернути на текст Мінських угод, у якому чітко записано: заборона обмеження безпілотних апаратів, але там є одне важливе слово, про яке забувають навіть наші німецькі друзі: іноземних. Тобто, це росіянам заборонено використовувати безпілотники над українською землею. А ми на своїй землі – і це український безпілотний апарат", – відповів Резніков.

Глава МО уточнив, що ЗСУ в цьому випадку скористалися статтею ООН про самозахист.

"Є СЦКК. Вони повідомили СММ ОБСЄ, що відбувається порушення "Мінських угод" з боку противника – обстрілюються наші землі. Мало того, загинув наш боєць, ми запросили режим "тиші". Не запрацював цей механізм, і тому, користуючись статтею 51 статуту ООН, Україна реалізувала своє право на самозахист", – додав міністр.

Застосування Bayraktar на Донбасі

Україна домовлялася з Туреччиною про закупівлю ударних безпілотних комплексів оперативного рівня ще з 2018 року. У 2019 році ЗСУ починала випробування турецьких ударних дронів Bayraktar TB2. У липні 2021 року ВМС України отримали перший безпілотник з Туреччини.

26 жовтня на Донбасі один український воїн загинув, а один отримав поранення. Тоді українські військові вперше застосували безпілотники Bayraktar проти бойовиків і російських військ на Донбасі.

Згодом Берлін розкритикував застосування ЗСУ бойового дрону. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здивувався такій реакції.

У МЗС Туреччини своєю чергою заявили, що Україна повинна припинити називати Bayraktar "турецькими". За словами міністра закордонних справ Мевлюта Чавушоглу, безпілотники, хоч і вироблені в Туреччині, але належать зовсім іншим країнам.

Автор: Яна Ставська

Теги за темою
Війна на Донбасі Міноборони
Джерело матеріала
loader
loader