Комісар ЄС відреагував на погрози Лукашенка перекрити газ Європі
Комісар ЄС відреагував на погрози Лукашенка перекрити газ Європі

Комісар ЄС відреагував на погрози Лукашенка перекрити газ Європі

Комісар ЄС: погрози Лукашенка не мають залякати Євросоюз / фото REUTERS

Погрози Олександра Лукашенка стосовно перекриття газу не мають залякати країни Євросоюзу.

Про це заявив комісар Європейського Союзу з питань економіки Паоло Джентілоні на брифінгу в Брюсселі.

Зокрема, його попросили прокоментувати погрозу Лукашенка припинити постачання газу через газопровід, який проходить територією Білорусі у країни Євросоюзу.

"Нас не повинні залякати погрози режиму Лукашенка", - наголосив Джентілоні.

Водночас, він зазначив, що у короткостроковій перспективі Євросоюз повинен докласти певні зусилля для того, аби найкращим чином використати наявні інструменти у відносинах з країнами Північної Африкою, Норвегією і Росією для забезпечення газових поставок.

Як повідомляв УНІАН, Олександр Лукашенко, який вважає себе легітимним президентом Білорусі, погрожує перекрити газопровід "Ямал - Європа" у разі закриття країнами Європейського Союзу кордону з Білоруссю, а також направити на кордон російські бомбардувальники та винищувачі.

Лукашенко заявив, що вживе заходів у відповідь, якщо країни ЄС запровадять "неперетравні" і "неприйнятні" санкції проти Білорусі.

Скандал через нелегальних мігрантів у Європі

Литва і Латвія, а також Польща і Естонія звинувачують владу Білорусі у використанні нелегальних мігрантів як зброю в так званій гібридній війні проти ЄС. Вони закликали ООН вжити заходів щодо білоруського керівництва через заохочення іноземців до незаконного перетину кордонів Євросоюзу.

У ЄС заявили, що готові вивчити можливість запровадження нових санкцій у відповідь на міграційну гібридну атаку Лукашенка.

Польща підвищила бойову готовність військ територіальної оборони на кордоні з Білоруссю. Уряд Польщі звинувачує Лукашенка в організованій доставці біженців з кризових регіонів до зовнішнього кордону Євросоюзу.

А Сейм Литви вперше в історії країни після відновлення незалежності ухвалив рішення запровадити режим надзвичайного стану на частині території через критичну ситуацію з мігрантами на кордоні з Білоруссю.

Щодо Олександра Лукашенка у Німеччині почали розслідування через наплив нелегалів.

Лукашенко оголосив наприкінці травня, що його країна більше не перешкоджатиме проїзду мігрантів до ЄС - так офіційний Мінськ відреагував на посилення санкцій Заходу проти Білорусі.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Литва направляє війська до кордону з Білоруссю
  • У США "звинуватили" Лукашенка в загостренні міграційного бізнесу в Європі
  • Мігранти на польському кордоні пускали у вічі хлопчика сигаретний дим, аби той заплакав на камеру (відео)

Автор: Віталій Саєнко

Теги за темою
Білорусь Євросоюз Олександр Лукашенко
Джерело матеріала
loader
loader