До кваліфікованого репетитора зараз стоять черги
До кваліфікованого репетитора зараз стоять черги

До кваліфікованого репетитора зараз стоять черги

Поки у Міністерстві освіти та науки вирішують важливе питання про проведення ЗНО, батьки старшокласників нервово перераховують купюри у гаманці та звертаються до репетиторів із проханням підтягнути знання дітей. І це не перебільшена картина.

У середині року репетитора не знайдеш

У мого сина-десятикласника наразі лише два репетитори, розповідає колежанка Анастасія. З учителькою англійської мови ми спілкуємося вже понад 9 років, і знаю, щойно син перестане до неї ходити, його місце одразу займе інша дитина, а потрапити назад буде складно. Платимо за заняття ми по-божому: торік – 50 гривень за годину, цього – 80. У середньому ж година англійської мови у групі 4-6 осіб залежно від навчального центру коштує від 100 до 200 гривень. Індивідуальне заняття коштує від 150 гривень за годину та вище.

Жоден кваліфікований педагог посеред навчального року не бере нових учнів – у нього просто немає вільних місць

І якщо з репетитором з англійської все давно зрозуміло, то репетитора з математики знайшла з великими труднощами на початку березня цього року. Тоді син готувався до підсумкової атестації (яку потім скасували), і з’ясувалося, що в математиці він майже нуль.

– Зараз діти слабше знають математику, – каже вчителька Надія Олександрівна. - Звертаються діти зі стабільно поганими знаннями, і дуже рідко хто просто хотів би підвищити свій рівень. Посилює ситуацію поганий досвід занять у псевдорепетиторів, яких зараз дуже багато. Це ті, хто просто виконує разом зі школярами домашні завдання та «витягує» потрібну тему, не опрацьовуючи прогалини у знаннях попередніх класів. Виходить, дитина здає тему і відразу її забуває. Це входить у звичку. Короткострокова пам’ять працює, а довгострокова – ні. Змусити школярів думати не так легко, логічне мислення відсутнє.

Отож з’ясувалося, що жоден педагог, а тим паче кваліфікований, посеред навчального року не бере нових учнів – місць просто немає.

- Ви зрозумійте, мені теж треба відпочивати, - каже вчителька із 40-річним стажем Марина Степанівна. - У суботу весь день розписано, вже й на неділю дитину взяла. Мені воно вже й не особливо потрібно, але батьки просять.

Варто починати з 10-го класу

Найоптимальнішим часом для початку занять із репетитором Марина Степанівна вважає початок десятого класу. Починати можна з української мови один раз на тиждень та математики двічі.

– Раджу починати з десятого класу через психологічні причини, – каже вчителька. - У 10-му класі немає іспитів, а графік занять не такий щільний, як  в одинадцятому. Приходить 11-й клас, і діти різко стають до роботи: купа репетиторів з різних предметів, у когось ще гуртки та тренування. Це може призвести до вигоряння. До нового року діти ще живчики та сповнені ентузіазму – «все встигаю і все зроблю». А ось після свят починаються відмовки. Донести до них урок, навіть до тямущих, дуже складно. Рятуємося ігровими способами подачі матеріалу, розмовами та мотивацією. Тому в 10-му класі оптимально починати трохи вводити додаткові заняття, щоб у 11-му класі графік зафіксувався і дитина сприймала все легше.

За словами пані Марини, якщо «півень клюнув» у середині випускного класу, репетитор навряд чи зможе підтягнути знання дитини на належний рівень.

– За пів року наздогнати матеріал не можна. Щонайменше потрібен рік. Але все індивідуально і залежить від рівня знань учня, від того, чи він швидко схоплює матеріал, чи виконує домашнє завдання тощо, каже експертка.

Ті, хто хоче високого результату, повинні розуміти, що в останніх завданнях ЗНО з математики є невелика проблема – параметри. Параметри - це збирання всіх варіантів розв’язання одного рівняння, нерівності, системи. Цього не навчають практично у жодній школі. Хіба що у ліцеях та профільних класах, але на це виділено дуже мало часу. Тільки для цієї теми потрібно витратити багато зусиль та часу, паралельно знаючи всю основу необхідного матеріалу.

Роблять дурні помилки

Педагоги-репетитори кажуть, що діти, які ходили до хорошого репетитора, але все одно здали ЗНО погано, могли «провалитися» не через погані знання, а тому що психологічно не були готові. Може їх «розхолодила» система дистанційки, чи тому що не було пробного ЗНО, на якому хвилюєшся, але переживаєш насправді весь іспит, і в день «ікс» приходиш спокійнішим, бо вже немає страху новизни.

- Наприклад, склавши пробний іспит на 198 балів у спокійній обстановці, на основному дитина набрала 182, - каже репетиторка. - Колосальний розрив, при цьому помилки були дурними. Запитую, чому так написали. У відповідь знизують плечима, розуміючи, що це абсурдна помилка та причина невідома.

Можна безкоштовно і у школі

А що ж шкільні вчителі? Невже все так погано і вчити дітей нема кому? Анастасія розповідає, що була приємно здивована, що у десятому класі у школі її сина вчителі активно готують дітей до ЗНО. Наприклад, вчитель історії проводить додаткові уроки для тих, хто складатиме його предмет. Спочатку він проводить тестування, аби зрозуміти, де у дитини проблеми. На підставі тестування вибудовує програму підготовки до ЗНО. З кожним учнем – індивідуально.

– Учитель історії відповідальний за знання, які дає дітям, – пояснила класна керівничка сина. – Вона розуміє, що високий бал на ЗНО може позитивно вплинути на рейтинг школи і його особистий, а це дуже важливий чинник.

Такі ж додаткові заняття проводять вчителі географії та української мови. І якщо заздалегідь розуміти, куди піде дитина, і вміти правильно розподілити її час та свої фінанси, шкільна підготовка до ЗНО може стати суттєвою допомогою для батьківського гаманця.


Вартість занять з репетиторами у Чернівцях 

- від 100 до 150 гривень коштує година вивчення з історії України, літератури, у тому числі підготовка до іспитів,

- від 100 до 200 – година підготовки з математики,

- від 100 до 200 – англійська, німецька, французька.

Графік пробного ЗНО

Зареєструватись на участь у пробному ЗНО можна буде з 5 до 22 січня на сайті регіонального центру оцінювання якості освіти. 19 березня відбудеться пробний іспит з української мови, а також з української мови та літератури. 26 березня – з історії України, математики (завдання рівня стандарту), біології, географії, фізики, хімії, іноземних мов (англійська, іспанська, німецька, французька). Пробне тестування буде платним, його вартість оголосять до 20 грудня 2021 року.

Вікторія ОСИНСЬКА

Теги за темою
Суспільство Гроші Школа ЗНО
Джерело матеріала
loader
loader