Названо підрозділ військ РФ, який зараз становить найбільшу загрозу для України
Названо підрозділ військ РФ, який зараз становить найбільшу загрозу для України

Названо підрозділ військ РФ, який зараз становить найбільшу загрозу для України

Експерт сказав, яка дивізія РФ становить загрозу для України / фото REUTERS

У Росії в кількох десятках кілометрів від кордону з Україною (Луганська область) розташована 3-тя мотострілецька дивізія. Вона базується поблизу населених пунктів Богучар і Валуйки й сьогодні становить для України найбільшу військову загрозу.

Про це заявив військовий експерт Олег Старіков в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Я завжди для того, щоб робити висновки, беру інформацію з офіційних джерел. Це Міністерство оборони, Збройні сили й Головне управління розвідки... Вони кажуть - так, дійсно біля кордонів України з 2016 року зосереджуються підрозділи 20-ї армії, штаб дислокації Воронеж, і дві бойових дивізії - 144-я і 3-я мотострілецькі дивізії", - зазначив він. І уточнив, що підрозділи 144-ї дивізії розташовані далеко від кордону з Україною - на відстані до 300 км.

"Так ось, по всій військовій науці і військовому мистецтву ця дивізія входить в Західний військовий округ. Її призначення захід, а не Україна. Україна - це друге її завдання. А перше завдання-Захід. А ось 3-тя дивізія мотострілецька, яка знаходиться Богучар-Валуйки, це для України дуже небезпечно", - вважає він.

За словами експерта, 144-та дивізія несе для України "потенційну загрозу", що для військових є нормальним станом справ.

Загострення на кордоні РФ і України

11 листопада Bloomberg опублікувало статтю, в якій говорилося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. В агентстві зазначили, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані нинішнім переміщенням російських військ у бік кордону України.

У самій Москві це заперечують, називаючи осінню передислокацію військ "демонстрацією сили".

На початку листопада в західних ЗМІ почала з'являтися інформація з посиланням на дані супутникових знімків про активне переміщення російських військових до кордону з Україною. 

При цьому, в Міноборони України дану інформацію заперечували.

Це вже друга ймовірна хвиля загострення на російсько-українському кордоні з березня 2021 року. Однак, як пише Bloomberg, поки концентрація військ РФ відбувається переважно вночі, тоді як навесні в Кремлі відкрито погрожували наступом, чинячи політичний тиск на Україну, ЄС і США.

Автор: Юрій Годован

Джерело матеріала
loader
loader