/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fmedia.my.ua%2Ffeed%2F26%2F9ab2f82649c6e0121b3ea79c5b100041.jpg)
Бджоли-стерв'ятники їдять мертву плоть та роблять солодкий мед: вчені розгадали їхню загадку
Вчені з Каліфорнійського університету вивчили бджіл роду Trigona на Коста-Ріці, які замість квіткового нектару поїдають м'ясо померлих тварин та при цьому виробляють солодкий мед, безпечний для людини.
Головні результати дослідження опублікували у журналі mBio.
Кілька десятків особин бджіл-стерв'ятників вчені отримали за допомогою приманок з курячого м'яса. Після цього вони визначили їхні відмінності від інших видів бджіл.
Виявилося, що за складом кишкової мікрофлори (карнобактерії, лактобацили та кислотолюбні мікроби) бджоли-стерв'ятники дуже близькі до яструбів-стерв'ятників, грифів, гієн та інших стерв'ятників. Це і є їхня головна особливість.
Крім того, у бджіл-падальників з роду Trigona немає жала, вони захищаються укусами розвинених щелеп. Їхні укуси можуть бути небезпечними, вони здатні викликати хворобливі запалення та нариви на шкірі через трупні бактерій на щелепах.
Бджоли-стерв'ятники строго підходять до зберігання своїх запасів. Наприклад, м'ясо, яке гниє, вони складають в окремі камери вуликів, які добре ізольовані від "комор" з медом.
Раніше повідомлялося, як вчені вивчили 200-річний череп з безлюдного острова зі слідами страшної хвороби.
Вас також можуть зацікавити новини
- Вчені зробили несподіване відкриття про секс на пляжі
- У 2021 році американські компанії "найняли" рекордну кількість роботів
- Чоловік шукав золото в парку і натрапив на 17-кілограмовий метеорит
Автор: Катерина Шварц

