Україна приєдналася до конвенції про спільний транзит
Україна приєдналася до конвенції про спільний транзит

Україна приєдналася до конвенції про спільний транзит

ДМСУ на національному рівні почала запроваджувати нову комп’ютеризовану транзитну систему / фото УНІАН Володимир Гонтар

Україна приєдналася до конвенції про спільний транзит, що відкриває національному бізнесу дорогу у 35 країн.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час брифінгу повідомив заступник міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук.

Він також нагадав, що нещодавно ДМСУ на національному рівні почала запроваджувати нову комп’ютеризовану транзитну систему (NCTS), що використовують 35 країн-членів конвенції.

"Наша мета – дати сигнал, що Україна впевнено рухається до запровадження спільного митного транзиту з 35-ма країнами світу. Підприємства зможуть переміщувати товари за однією транзитною декларацією, з однією гарантією і за єдиними правилами. Але вже сьогодні робота NCTS на національному рівні – важливий результат спільної діяльності українського парламенту, Мінфіну, Держмитслужби та європейських партнерів. Тепер ми звертаємось до українського бізнесу з проханням більш активно включитися в процес", - сказав Драганчук.

Також він додав, що для бізнесу і надалі проводитимуться відповідні навчання та консультації щодо приєднання до національної системи NCTS, а надалі – до міжнародної.

Конвенція про процедуру спільного транзиту:

Конвенція про процедуру спільного транзиту є основою для переміщення товарів між 35 країнами: державами-членами ЄС, країнами Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ/EFTA), Туреччиною, Північною Македонією та Сербією. Технологія, яка лежить в основі Конвенції, - Нова комп'ютеризована система транзиту (NCTS). Вона доступна лише для членів конвенції.

Щоб приєднатися до Конвенції, Україна має запровадити NCTS. Застосування NCTS розпочалося 16 листопада 2020 року і відбувається у три етапи: пілотний проект, національне застосування та міжнародне застосування.

Державна митна служба 17 березня 2021 року розпочала етап повномасштабного національного застосування NCTS.

Автор: Богдан Слуцький

Теги за темою
транзит газа
Джерело матеріала
loader
loader