На Буковині працюють над впровадженням реформи харчування, яка повноцінно запрацює в Україні вже з 1 січня 2022 року. Близько 300 кухарів області вже пройшли курси з підвищення професійної майстерності, де навчилися готувати страви із меню Євгена Клопотенка.
Про це ішлося під час локаційної наради із головами громад Вижницького району, керівниками органів управління освітою, представниками Головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області, директорами шкіл та батьками. Очолила її заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Ірина Ісопенко.
- Безпека та якість – це те, на чому ґрунтується реформа харчування. Основою змін є консолідація зусиль усіх сторін – як обласної, територіальної влади, так і представників навчальних закладів. Не менш важливою у цьому процесі є також думки і підтримка батьків і самих школярів. Спільно працюємо заради однієї мети. Адже здорове харчування учнів – це здоров’я нашої нації, – сказала Ірина Ісопенко.
Вона також зазначила, що у більш як трьохстах закладах освіти Буковини успішно функціонують дві форми організації харчування: монопрофільне меню, тобто один набір страв, та мультипрофільне – кілька страв на вибір.
Під час зібрання говорили про кроки до успішної реалізації реформи шкільного харчування в області загалом та окремо у Вижницькому районі. Відтак означили всі ключові аспекти цього процесу – від фінансової до санітарної частини.
Особливу увагу приділили питанню харчування учнів з особливими дієтичними потребами. Зокрема, з непереносимістю глютену та лактози.
Крім того, під час локальної наради презентували анонімне опитування щодо якості харчування у громадах області, яке розробили за ініціативи заступниці Ірини Ісопенко. Воно розраховане для трьох категорій: дітей 5-11 класів, освітян, а також батьків, опікунів та представників громадськості. Запустять його вже у січні.