Рада ухвалила закон, необхідний для запуску вільної економічної зони
Рада ухвалила закон, необхідний для запуску вільної економічної зони

Рада ухвалила закон, необхідний для запуску вільної економічної зони

Документ передбачає податок на доходи фізичних осіб у розмірі 5% / фото УНІАН Володимир Гонтар

Верховна Рада ухвалила закон, що регулює питання оподаткування резидентів вільної економічної зони для IT-компаній "Дія.City".

Як передає кореспондент УНІАН, відповідний законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні" (№5376) проголосували 285 депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Документ передбачає податок на доходи фізичних осіб у розмірі 5%; єдиний соціальний внесок у розмірі 22% від мінімальної заробітної плати; військовий збір у розмірі 1,5%; можливість вибирати, який корпоративний податок платити, – податок на прибуток у розмірі 18% або податок на виведений капітал за ставкою 9%.

Законопроект також пропонує стимулювати інвестиції шляхом введення таких податкових нововведень: 0% податку на дохід від реалізації фізичною особою частки в компанії-резиденті "Дія.City" - за умови, якщо вона володіла часткою понад рік; 0% на прибуток фізичних осіб у вигляді дивідендів, нарахованих компанією-резидентом, за умови їх виплати не частіше одного разу на два роки; податкова знижка з податку на доходи фізичних осіб на суму інвестицій в українські стартапи.

Доходи української IT-галузі:

За оцінкою Міністерства цифрової трансформації, доходи української IT-галузі завдяки створенню вільної економічної зони для IT-компаній "Дія.City" можуть зрости до 2025 року майже втричі - до 16,5 млрд дол. з нинішніх 6 млрд дол.

За словами віце-прем'єр-міністра - міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, податкова система у віртуальній вільній економічній зоні для IT-компаній "Дія.City" дозволить знизити податкове навантаження на бізнес в 5 разів.

Автор: Дмитро Шварц

Теги за темою
Закон парламент
Джерело матеріала
loader