Колективна безвідповідальність. Чому росіяни мало чим відрізняються від своєї влади
Колективна безвідповідальність. Чому росіяни мало чим відрізняються від своєї влади

Колективна безвідповідальність. Чому росіяни мало чим відрізняються від своєї влади

Сучасна війна – це насамперед війна за ідентифікацію, а вже потім – за контроль над територією. Якщо простіше, в авангарді агресії стоїть не стратегічна авіація, як нас переконують досі, а пропагандисти, інформаційні війська. Адже спочатку тебе запевняють, що ти - частина "руського міра", а потім ти радо зустрічаєш окупантів як визволителів. Тобто спочатку Скабєєва, а потім Шойгу.

Можна знайти купу історій про те, як ми ведемо інформаційну війну на нашій території, як розвінчуємо російські фейки. Але ось проблема - майбутня фінішна лінія цієї війни лежатиме там, де інтереси конфліктують. Якщо вести війну виключно на своїй території, то і конфлікт, і його фініш пройдуть лише по нашій території. А чим більше російських інтересів буде втягнуто у цю війну, чим більше проблем для Росії буде створено, тим східніше лежатиме лінія майбутнього "кордону".

Тому логічне питання: як справи в тилу ворога? Як росіяни оцінюють цю війну? Відповідь - в опитуванні російського аналітичного Левада-Центру.

Наприклад, половина російського населення вважає, що відповідальність за загострення на Донбасі несуть… США й країни НАТО. І якщо інформація про те, що такої думки найчастіше дотримуються росіяни від 55 років (таких, за даними опитування Левада-Центру 61%), то варто звернути й увагу на те, що аналогічно думають 24% респондентів віком 18-24 років. Ще 16% росіян впевнені, що в усьому винна Україна.

Російська пропаганда давно позбавила нас суб’єктності

Такі цифри не дивні з огляду на те, що російська пропаганда, яку масово споживають росіяни, давно позбавила нас суб’єктності. Опосередковано це підтверджує їхнє бажання поховати нормандський формат, який дає Україні суб’єктність й закріплює статус учасника війни за Росією. Водночас зростає ймовірність відкриття ще одного переговорного майданчика "Росія-США". Хоча це не лише б підняло самооцінку Путіна, який ностальгує за часами "холодної війни". Крім цього, це б символічно підвищило місце самої Росії, а росіянам дало б можливість закріпити думку, що Росія не воює з братнім народом.

До речі, тут питання не лише в тому, що "братнім народом" вони вважають нас лише на словах. Питання в тому, що вести війну із завідомо слабшим противником не додає владі, яка будує свою міць на мілітаризмі, балів у очах власного населення. Натомість створювати видимість, що ти воюєш зі США – зовсім інша справа. Пропагандо угодна. Тому понад 50% мешканців РФ і переконані, що вони разом зі своєю державою протистоять Сполученим Штатам. І у цьому їх переконують з "кожної праски".

Пропаганда і небажання нести відповідальність за смерті на Донбасі, роблять свою справу

Симптоматично, що Росію винною за війну на Донбасі вважають лише 4% росіян. Проте 75% опитаних Левада-Центром не виключають, що поточна напруженість на сході України може перерости у повномасштабну війну між Росією та Україною. І тут немає нічого дивного. Адже, з одного боку, постійна пропаганда і небажання на психологічному рівні нести відповідальність за смерті на Донбасі, роблять свою справу. Люди, в більшості, переконані, що саме вони на боці правди, що саме їхній бік - справедливий. З іншого боку, переконати їх у зворотному, або хоча б посіяти сумніви у цій "правоті" - ніхто не має змоги (це є й оцінкою того, наскільки на російському інформаційному полі вдається працювати нам).

А висновок з усього цього один – доки у кожного громадянина Росії буде таке низьке почуття відповідальності за війну на Донбасі (та й взагалі за дії своєї влади, своєї країни), доти вони віритимуть у справедливість Кремля. І доти ніяких поступок щодо України Кремль робити не буде.

Богдан Петренко, перший заступник керівника Українського інституту дослідження екстремізму

Теги за темою
російська агресія
Джерело матеріала
loader
loader