"Не лякайте різками": митрополит Епіфаній дав поради батькам, як провести День святого Миколая разом зі своїми дітьми
"Не лякайте різками": митрополит Епіфаній дав поради батькам, як провести День святого Миколая разом зі своїми дітьми

"Не лякайте різками": митрополит Епіфаній дав поради батькам, як провести День святого Миколая разом зі своїми дітьми

митрополит Епіфаній дав поради батькам, як провести День святого Миколая разом зі своїми дітьми / фото depositphotos.com

Глава української православної церкви Митрополит Епіфаній звернувся до батьків напередодні Дня святителя Миколая. Настоятель ПЦУ нагадав, що в основі свята лежать сімейні цінності та стосунки батьків із дітьми.

На своїй офіційній сторінці у Facebook Епіфаній закликав батьків не лише дарувати подарунки цього дня, а й навчати дитину бути вдячною та робити подарунки самій.

"Свято на честь святителя Миколая, чи День святого Миколая, як його знають у народі – одне з найтепліших та найзатишніших сімейних свят в Україні. Збережене в українській традиції попри роки нав’язуваного атеїзму, воно залишилося однією з об’єднавчих дат для нашого народу. Й справді, що може єднати більше, ніж любов, якою сповнене це свято і якою ми так охоче ділимося одне з одним – у тому числі через подарунки. Напередодні цього прекрасного дня хочу звернутися до батьків. Адже хоча це свято має історичне та християнське підґрунтя, значною мірою саме сімейні стосунки, стосунки батьків і дітей цього дня привертають до нього увагу в суспільстві" - наголосив Епіфаній.

  • Не подарунками єдиними

У день Святого Миколая стосунки між людьми не мають будуватися виключно на подарунках. Для гармонійного розвитку крім матеріальних цінностей, людина потребує і духовних, а діти – особливо. У свята не потрібно "відкупатися" від маленької людини дорогими подарунками, слід цього дня подарувати їй тепло своєї душі (поцілунки, обійми, настанови на праведний шлях).

  • Навчайте дитину не лише бути вдячною, але й дарувати подарунки самій

Дитина повинна не лише з вдячністю приймати подарунки, а й робити їх сама. Адже вміння віддавати, не вимагаючи нічого натомість, є однією з найбільших християнських чеснот. Добро треба робити не заради похвали чи винагороди, а від щирого серця і від великої любові. Митрополит нагадує, що дитину слід навчати любові, щирості та допомогти їй підготувати подарунки для рідних та близьких.

  • Поясніть, що подарунки бувають не лише матеріальними

Насамперед любов і турбота виявляється у турботі про ближнього, його підтримці. Потрібно навчити дитину дбати про інших людей. Приміром, у День святителя Миколая можна запропонувати дитині разом допомогти одиноким людям похилого віку, привітати їх зі святом та скрасити самотність.

  • Розкажіть дитині про історію свята

Перш ніж дарувати подарунки, потрібно розповісти дитині про історію свята. Дитина повинна знати, що Святий Миколай – це не вигаданий персонаж, а цілком реальна людина, яка у давні часи своїми добрими та безкорисливими вчинками змінила життя багатьох людей на краще. Буде добре, якщо дитина надихнеться прикладом Миколая і навчиться любити людей і робити добрі вчинки.

  • Не залякуйте дитину "різочкою"

Протилежністю подарунків на День Святого Миколая є "різочки". Неслухняних дітей лякають, що замість подарунка їм під подушку святитель Миколай покладе саме "різочки". Але Митрополит Епіфаній вважає, що фізичне покарання рідко приносить добрі плоди і може стати причиною очерствіння серця та формування жорстокості у дитині.

"Не потрібно залякувати дитину "різачками", адже своєю поведінкою та словами ви подаєте приклад дитині і формуєте у ній ставлення до людей. Тому, щоб дитина виросла гідною людиною, батьки повинні стати для неї чудовим прикладом", - наголосив Митрополит.

Нагадаємо, День святого Миколая - одне з найбільш довгоочікуваних свят для дітей і багатьох дорослих, які досі вірять у диво. Свято відзначається 19 грудня.

Раніше ми писали, що подарувати на День святого Миколая і дорослим, і дітям.

Вас також можуть зацікавити новини

  • День Святого Миколая 2021: дата, традиції, варіанти подарунків дітям
  • Заборонять користуватися милом та туалетним папером: в одній зі шкіл розгорівся скандал через гроші на подарунки
  • Герої книжки "36 і 6 котів" прикрасили стіни відділення дитячої лікарні у Кропивницькому

Автор: Вікторія Гордієнко

Теги за темою
Новини України ПЦУ
Джерело матеріала
loader
loader