Підвищення цін на автогаз та масові протести у Казахстані: все, що потрібно знати
Підвищення цін на автогаз та масові протести у Казахстані: все, що потрібно знати

Підвищення цін на автогаз та масові протести у Казахстані: все, що потрібно знати

У Казахстані третій день не припиняються протести автомобілістів через підвищення з 1 січня 2022 року цін на скраплений нафтовий газ – з 60 до 120 тенге за літр. Тобто пальне подорожчало вдвічі.

Невеликі мітинги на заході країни переросли у масові протести по всьому Казахстану. Розширилися й вимоги мітингувальників: відставка уряду, боротьба з корупцією, рефінансування кредитів, підвищення зарплат, усунення з політики Нурсултана Назарбаєва.

Все, що потрібно знати про ситуацію в Казастані та як вирішує проблему влади країни – у матеріалі.

Що сталося і чому

У зв’язку з подорожчанням автогазу 2 січня мітингувальники перекрили дороги в Актау та Жанаозені.

У Міненерго Казахстану того ж дня зростання цін пояснили тим, що виробники скрапленого перейшли на продаж через електронні торги. Але транспорт у західних областях майже повністю газифікований, а виробляють саме тут, тож протести не припинилися.

Якщо в перший день протестів ЗМІ повідомляли про сотні мітингувальників, то станом на 4 січня кажуть уже про кілька тисяч учасників страйків по всьому Казахстану.

При цьому вони не розходяться навіть вночі. Зокрема, в Актау протестувальники встановили намети та юрту. Спроби місцевої влади домовитися не мали успіху.

На відео із соцмереж видно, як люди скандують: Шал, кет! (Старий, йди!). Так вони вимагають усунення колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з політики.

 

«Шал кет» в Ақтау pic.twitter.com/SRTvXJrgtY

— Samat (@donsimao) January 3, 2022

За різними даними, під час зіткнень із поліцією затримано близько 70 людей. У районах проведення мітингів зникав мобільний інтернет та вимикали електрику.

Реакція влади Казахстану на протести

У ніч проти 3 січня президент країни Касим-Жомарт Токаєв доручив уряду терміново розглянути ситуацію в Жанаозені з урахуванням економічної доцільності, у правовому полі.

Твіт Токаєва

Була створена урядова комісія для розгляду соціально-економічної ситуації в Мангістауській області, яка почала розслідування щодо власників автозаправок щодо цінової змови.

І наступного дня, 3 січня, власники автозаправних станцій у Мангістауській області Казахстану після дводенних стихійних мітингів знизили ціну на скраплений газ для автомобілів із 120 до 85-90 тенге за літр.

Але це не влаштувало мітингувальників, вони вимагали повернення до старої ціни.

У підсумку 4 січня уряд Казахстану вирішив знизити в Мангістауській області ціну за скраплений газ до 50 тенге за літр, про що повідомив Токаєв.

Твіт Токаєва

Він також пообіцяв, що інші вимоги соціально-економічного характеру будуть розглянуті окремо на нараді уряду 5 січня.

Фото: Orda.kz

Теги за темою
Казахстан
Джерело матеріала
loader
loader