Кардинальних потрясінь у Казахстані не буде, а залишки клану Назарбаєва відійдуть від влади - політолог
Кардинальних потрясінь у Казахстані не буде, а залишки клану Назарбаєва відійдуть від влади - політолог

Кардинальних потрясінь у Казахстані не буде, а залишки клану Назарбаєва відійдуть від влади - політолог

Політолог вважає, що у Казахстані кардинальних потрясінь не відбудеться / фото REUTERS

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що у Казахстані кардинальних потрясінь не відбудеться, а лише залишки клану колишнього президента Нурсултана Назарбаєва відійдуть від влади.

Про це Карасьов сказав у коментарі УНІАН.

Експерт зазначив, що люди, які вийшли на вулиці казахських міст, ще не є реальною опозицією.

"Говорити про те, чи вдасться опозиції переламати хід подій на свою користь, зарано. Тому що опозиції як такої у Казахстані немає. В авторитарних режимах опозиції немає. А що є і що може бути - протести або бунт на межі протесту, поки що слабо організованого, слабо структурованого", - сказав політолог.

Карасьов зазначив, що повноцінний політичний протест і опозиція виникають тоді, коли є конкретні політичні вимоги, і наприклад, - вибори, парламентська і конституційна реформи.

На його думку, поточна ситуація у Казахстані може призвести до того, що від влади остаточно відійдуть представники клану колишнього президента Нурсултана Назарбаєва, а нинішній президент Касим-Жомарт Токаєв повноцінно візьме владу під контроль.

"Поки що вимога більш-менш політична - це Назарбаєв уходь. Так, старий уходь. Тому це може бути, якщо говорити про фінал і можливий фінальний сценарій усіх цих подій у Казахстані, - просто повноцінна передача влади Токаєву, який є офіційним спадкоємцем Наразбаєва, і відхід залишків назарбаєвського клану від влади", - наголосив Карасьов.

Директор Інституту глобальних стратегій переконаний, що у Казахстані "якихось серйозних, кардинальних, революційних потрясінь не буде".

"Це не революція, це поки що бунт на межі протесту", - підкреслив політолог.

Карасьов сказав, що у цій країні немає опозиції, яка може замінити нинішню владу.

"Є опозиція в середині влади, - скажімо опозиційні еліти або опозиційні групи, у тому числі і ті, які перебувають при владі. Той же Токаєв. Він же спадкоємець, але, з усім тим, бажає повноти влади у своїх руках, а не ділитися нею з Назарбаєвим", - наголосив Карасьов.

Експерт пояснив, що для України події у Казахстані є не зовсім актуальні.

"По-перше, люди не можуть жити, навіть якщо соціально-економічна ситуація набагато краща у тих чи інших країнах, але не можуть жити у ситуації без вибору. 30 років керує одна і та ж людина, одні і ті ж люди, один і той же клан. Тобто, влада не змінюється. А сьогодні ситуація взагалі у світі така, що люди можуть обирати... Сьогодні світ такий, що можна людям надати соціальні блага і можуть бути економічні показники високі в країні, вищі чим в Україні, наприклад. У Казахстані вища середня заробітна плата, але вибору немає", - сказав Карасьов.

Він зазначив, що хоча детонатором до бунту стало підвищення цін на газ, але "глибинний корінь" і причина для виходу людей на вулиці - це відсутність можливості для повноцінної зміни влади, відсутність повноцінного парламентаризму та відсутність виборної демократії.

"Тому, все ж таки, Казахстан буде рухатися у цьому сенсі до демократії, скоріш за все, до такої політичної лібералізації, а це і є демократизація не тільки економічна, а й політична, і буде переходити на якісь, скажімо так, інституції виборної демократії", - сказав Карасьов.

Протести у Казахстані

Як повідомляв УНІАН, у Казахстані з 2 січня відбуваються акції протесту. Люди вийшли на вулиці міст через підвищення цін на скраплений газ. Громадяни вимагають відставки президента, уряду і виступають проти корупції.

Під час акцій правоохоронці застосовують силу до протестувальників, затримано сотні людей.

У зв'язку з акціями протесту президент країни Касим-Жомарт Токаєв прийняв відставку уряду. Тимчасове виконання обов'язків прем'єр-міністра він вирішив передати Аліхану Смаїлову.

У столиці країни Нур-Султані, місті Алмати, Алматинській і Мангістауській областях з 5 по 19 січня запроваджено надзвичайний стан.

У зв'язку з акціями протесту МЗС порадило українцям утриматися від відвідування Казахстану.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Можуть вирішити свої проблеми самостійно: Пєсков про допомогу Казахстану
  • Журналіст порівняв протести в Казахстані з Майданом
  • Протести у Казахстані можуть використати проти влади в Україні – політолог
Теги за темою
Казахстан
Джерело матеріала
loader
loader