"Газові" протести в Казахстані: українців застерегли від поїздок до країни
"Газові" протести в Казахстані: українців застерегли від поїздок до країни

"Газові" протести в Казахстані: українців застерегли від поїздок до країни

Українцям не радять їхати в Казахстан через протести / фото REUTERS

Українцям рекомендували утриматися від поїздок до Казахстану. Причиною стали масові протести через різкий стрибок цін на газ.

Про це повідомляє Посольство України у Республіці Казахстан.

Попередньо, застереження діятиме до 19 січня.

"У зв'язку з введенням з 5 січня по 19 січня 2022 року надзвичайного стану в Алмати, Алматинській і Мангістауській областях рекомендуємо утриматися від прибуття в Казахстан", - йдеться в повідомленні.

При цьому дипломати рекомендували українцям, які знаходяться в Казахстані, утриматися від відвідування місць скупчення людей.

Крім того, посольство в разі необхідності звертатися на "гарячу лінію" за номером +7 (705) 7556610

"Газові" протести в Казахстані - що відомо

У містах Казахстану вирують масові протести через різке збільшення вартості газу в два рази. Люди вийшли на мітинги в багатьох містах, в столиці країни, в тому числі. Громадяни вимагають відставки уряду і кричать: "Іди, Старий".

Громадяни вважають, що Нурсултан Назарбаєв поставив на своє місце підконтрольну йому людину (Касим-Жомарта Токаєва). На думку жителів країни, екс-президент продовжує впливати на політичне життя. Люди перекривають дороги, силовики намагаються зупинити протестувальників, виникають бійки. 

4 грудня в Алмати почалася гостра фаза зіткнень між протестувальниками і поліцейськими. На вулиці країни вийшли сотні людей, які обурені корупцією і підвищенням цін на газ. Спостерігалися сутички з правоохоронцями. Центр міста затягнуло димом від світлошумових гранат. У місті спалахнули кілька поліцейських машин, одна з них вибухнула.  

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ввів режим надзвичайного стану в Алмати і в Мангістауській області з 5 по 19 січня.

У мережі з'явилося відео, на якому видно, як казахстанські поліцейські відкрили вогонь у бік протестувальників гумовими кулями.

При цьому в Алмати поліція затримала понад сто осіб під час розгону мітингової ходи. Поліція затримувала учасників мітингу і садила їх в автозаки. Затриманих вивезли в невідомому напрямку.

5 грудня стало відомо, що в центрі Алмати протестувальники проти підвищення цін на газ відкрили вогонь по військових. Тим часом у місті горять будівлі міської адміністрації та прокуратури.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • "Газовий майдан" у Казахстані: що відомо про протести по всій країні (фото, Відео)
  • На протестах у Казахстані поліція відмовилася затримувати активістів (відео)
  • У столиці Казахстану ввели надзвичайний стан через" газові " протести (документ)
Теги за темою
Новини України Протест Казахстан
Джерело матеріала
loader
loader