В Алмати поліція відкрила вогонь по протестувальниках, є жертва - ЗМІ
В Алмати поліція відкрила вогонь по протестувальниках, є жертва - ЗМІ

В Алмати поліція відкрила вогонь по протестувальниках, є жертва - ЗМІ

У Казахстані вирують протести, повідомляють про загиблих / фото REUTERS

Ситуація в казахському місті Алмати погіршується. Очевидці зняли імовірно перше вбивство в ході "газових" протестів.

Відповідне відео оприлюднив Telegram-канал "Військовий оглядач".

Правоохоронці з даху одного з РВВС в Алмати нібито ведуть вогонь по протестувальниках, які намагаються взяти штурмом будівлю поліції. Зазначається, що тепер бойову зброю відкрито застосовують як силовики, так і протестувальники.

Крім того, оприлюднено ролик, на якому видно вбивство. Повідомляється, що це перше документальне підтвердження бойового застосування летальної зброї в ході протестів в Казахстані.

Також за не підтвердженими даними на вулиці знаходиться труп чоловіка, накритий ковдрою. Наразі не відомо, про кого йде мова та за яких обставин він помер.

Перша загибель в результаті зіткнень в Казахстані, зафіксована на відео

Варто відзначити, що президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв у зверненні до нації заявив, що масові напади на співробітників правопорядку під час протестів призвели до того, що серед силовиків є загиблі і поранені.

"Газові" протести в Казахстані - що відомо

У містах Казахстану вирують масові протести через різке збільшення вартості газу в два рази. Люди вийшли на мітинги в багатьох містах, в столиці країни, в тому числі. Громадяни вимагають відставки уряду і кричать: "Іди, Старий".

Громадяни вважають, що Нурсултан Назарбаєв поставив на своє місце підконтрольну йому людину (Касим-Жомарта Токаєва). На думку жителів країни, екс-президент продовжує впливати на політичне життя. Люди перекривають дороги, силовики намагаються зупинити протестувальників, виникають бійки. 

4 грудня в Алмати почалася гостра фаза зіткнень між протестувальниками і поліцейськими. На вулиці країни вийшли сотні людей, які обурені корупцією і підвищенням цін на газ. Спостерігалися сутички з правоохоронцями. Центр міста затягнуло димом від світлошумових гранат. У місті спалахнули кілька поліцейських машин, одна з них вибухнула.  

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ввів режим надзвичайного стану в Алмати і в Мангістауській області з 5 по 19 січня.

У мережі з'явилося відео, на якому видно, як казахстанські поліцейські відкрили вогонь у бік протестувальників гумовими кулями.

При цьому в Алмати поліція затримала понад сто осіб під час розгону мітингової ходи. Поліція затримувала учасників мітингу і садила їх в автозаки. Затриманих вивезли в невідомому напрямку.

5 грудня стало відомо, що в центрі Алмати протестувальники проти підвищення цін на газ відкрили вогонь по військових. Тим часом у місті горять будівлі міської адміністрації та прокуратури.

Пізніше стало відомо, що протестувальники увірвалися в резиденцію президента Казахстану, а також захопили мерію Алмати. На тлі протестів повністю відключили провідний інтернет. 

У той же час аеропорт в Алмати захоплений протестуючий. Також повідомляється про напад на збройовий магазин "Корган" на проспекті Абилай хана

Вас також можуть зацікавити новини:

  • "Газовий майдан" у Казахстані: що відомо про протести по всій країні (фото, Відео)
  • На протестах у Казахстані поліція відмовилася затримувати активістів (відео)
  • У столиці Казахстану ввели надзвичайний стан через" газові " протести (документ)
Теги за темою
Протест Казахстан
Джерело матеріала
loader
loader