"Миротворці" ОДКБ як інструмент для втілення мрії Володимира Путіна
"Миротворці" ОДКБ як інструмент для втілення мрії Володимира Путіна

"Миротворці" ОДКБ як інструмент для втілення мрії Володимира Путіна

Продовження "газових" протестів в Казахстані та їхній перехід з економічної в політичну площину, призвів до того, що президент країни Касим-Жомарт Токаєв попросив Організацію договору про колективну безпеку (ОДКБ) про силову підтримку. Після цього Рада колективної безпеки ОДКБ (членами організації є Росія, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан та Таджикистан) майже одразу ухвалила рішення надіслати "миротворчі сили" до Казахстану задля "стабілізації та нормалізації обстановки у цій країні на обмежений за часом період". Та насправді договір ОДКБ – це "прикриття" для застосування російських військ.

Фактично це введення російських війсь для придушення народних мас Казахстану. Ба більше, втягування у цю "миротворчу операцію" - спроба підпалити останній "міст" зв’язків Білорусі з Заходом. Крім того, РФ, Білорусь та Казахстан (найбільша країна Азії) – основа для відтворення Радянського союзу, мрія Володимира Путіна.

Перетягуючи на свій бік Казахстан, він укріплює та зміцнює свої політичні позиції після поразки в Нагорному Карабасі.

Якщо ж Росія та Китай домовляться щодо Казахстану, то у них будуть підстави для альянсу проти США

Які прогнози можна зробити? На глобальному рівні РФ може вести перемовини з Китаєм, який також зацікавлений в Казахстані. Але Кремль не буде поступатися Китаю в цій країні, тож можна очікувати політичної конфронтації по цьому напрямку. Якщо ж Росія та Китай домовляться щодо Казахстану, то у них будуть підстави для альянсу проти США. Тому останні не зацікавлені, щоб ця домовленість відбулася. Ще один гравець – Туреччина, яка вважає Казахстан країною тюркського світу. Та, на жаль, сьогодні Путін уже випередив всіх.

На мій погляд, ситуація з протестами в Казахстані була для Путіна несподіваною, але таких помилок, як свого часу в Україні, він більше не допустить. Тобто наразі в Казахстані буде жорстке придушення протесту, доти, доки не вб‘ють останнього протестуючого.

Для України вся ця історія дає невеличку перерву в часі – Росія відволікається на Казахстан і менше приділяє увагу нам. Поки Кремль буде розбиратися з Казахстаном, на наших кордонах буде спокійно.

Єдина ситуація, яка б більш-менш влаштовувала Україну – затягування Росії у війну в Казахстані

Однак, варто зважати, що, якщо вони там програють, то кинуться на Україну ще з більшою люттю, щоб відновити статус серйозного геополітичного гравця. Втім, якщо виграють, то Росія, на "крилах перемоги кинеться на нас знову.

Тож єдина ситуація, яка б більш-менш влаштовувала Україну – затягування Росії у війну в Казахстані. Мова не йде про "другий Афганістан", але на якийсь час РФ може там зав’язнути. І у нас буде маленький проміжок часу, щоб переломити ситуацію щодо підтримки західними партнерами на свою користь.

Олег Жданов, полковник запасу, військовий експерт

Теги за темою
Росія Володимир Путін Протест Казахстан
Джерело матеріала
loader
loader