Низькі зарплати, рекордна інфляція: у Франції проходить загальнонаціональний страйк
Низькі зарплати, рекордна інфляція: у Франції проходить загальнонаціональний страйк

Низькі зарплати, рекордна інфляція: у Франції проходить загальнонаціональний страйк

КИЇВ. 27 січня. УНН. У Франції в четвер, 27 січня, оголошено загальнонаціональний страйк. На заклик профспілок у країні пройде близько 170 протестних акцій. На роботу не вийшли працівники різних галузей: від медіа та освіти до транспорту. Вони вимагають збільшення зарплат на тлі рекордної для країни інфляції, яка у грудні у річному вирахуванні склала 2,8%. Про це УНН пише з посиланням на французьку новинну радіостанцію RFI.

Деталі

До загальнонаціонального страйку закликали приєднатися найбільші в країні профспілки CGT, FO та FSU. Організатори акцій сподіваються, що у них візьме участь більше людей, ніж у жовтні 2021 року. Тоді на вулиці, за оцінками профспілок, вийшли 160 тисяч людей (85 400, за даними МВС).

До страйку приєдналися, зокрема, викладачі шкіл, які вже виходили на масові акціїпротесту в січні. За словами організаторів руху, слова яких наводить агентство France-Presse, на роботу сьогодні відмовилися вийти щонайменше 20% вчителів.

Профспілки висунули різні вимоги до влади Франції, керівників державних установ та власників підприємств. Проте головне з них — підвищення зарплат, зокрема мінімальної оплати праці.

Організатори акцій протесту засудили той факт, що уряд не вдався до серйозного збільшення МРОТ. Наразі він становить 1 603 євро до виплати податків та соціальних зборів. Із січня його підняли лише на 0,9% — тоді як інфляція у грудні наблизилася до 3%.

Профспілки також зажадали загальної індексації зарплат за рівнем інфляції, дотримання рівності оплати праці жінок та чоловіків та зміни соціальної політики держави.

Теги за темою
Франція
Джерело матеріала
loader
loader