У разі вторгнення РФ в Україну "Північний потік-2" не працюватиме – заява Держдепа США
У разі вторгнення РФ в Україну "Північний потік-2" не працюватиме – заява Держдепа США

У разі вторгнення РФ в Україну "Північний потік-2" не працюватиме – заява Держдепа США

Газопровід "Північний потік-2" із Росії до Німеччини не буде працювати, якщо російські війська здійснять вторгнення в Україну. Про це NPR заявив речник Держдепу США Нед Прайс.

Прайс наголосив: "Перший пункт – газ зараз не проходить через "Північний потік-2", і це важливо, тому що це означає, що "Північний потік-2" зараз не працює. Для нас це важіль впливу. Це важіль впливу для Німеччини. Це важіль впливу для трансатлантичної спільноти, оскільки газ не надходить. Щоб було зрозуміло, це не важелі впливу для Володимира Путіна. Другий момент – і я хочу бути дуже чітким – якщо Росія так чи інакше вторгнеться в Україну, "Північний потік-2" не рухатиметься вперед, і ми хочемо бути дуже чіткими щодо цього".

За його словами, США зробили все можливе, щоб щирим способом продемонструвати РФ, що діалог і дипломатія – це те, чому Вашингтон віддає перевагу.

Як відомо, компанія Nord Stream AG подала заявку на сертифікацію газогону "Північний потік-2" до Федерального мережевого агентства ФРН 6 вересня 2021 року. Проте в листопаді регулятор оголосив, що призупиняє процедуру через невідповідність юридичним нормам європейського газового законодавства (анбандлінг). Операційна компанія Nord Stream AG, штаб-квартира якої розташована у Швейцарії, мала створити компанію у ФРН, щоб розділити функції.

Нагадаємо, у липні Сполучені Штати та Німеччина опублікували спільну заяву щодо "Північного потоку-2". У ній зазначили, що якщо Росія спробує використовувати трубу як зброю проти України, Німеччина ініціюватиме запровадження проти Москви нових санкцій.

Довідка. "Північний потік-2" – російський газопровід, збудований в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром". Газопровід проходить в обхід України.

Як повідомляв 5.UA, секретар РНБО Данілов заявив, що російських військ на кордоні недостатньо для масштабного наступу.

Як відомо, США готові надати Україні летальну зброю в разі вторгнення російських військ.

Нагадаємо, заступниця держсекретаря Вікторія Нуланд повідомила, що США підготували 18 різних сценаріїв відповіді на повномасштабне вторгнення Росії на територію України.

Кілька днів тому розслідувачі CIT повідомили, що Росія перекидає ешелони з танками, "Градами" та "Ураганами" на захід країни. Імовірно – до кордонів України. Разом із технікою відбувається перекидання особистого складу, утім їхню чисельність дуже складно визначити.

Читайте також: Країни Балтії закликають збільшити військову присутність НАТО на своїх територіях

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

 

Теги за темою
США Північний потік-2
Джерело матеріала
loader
loader