Росія зухвало зневажає міжнародне гуманітарне право – Amnesty International
Росія зухвало зневажає міжнародне гуманітарне право – Amnesty International

Росія зухвало зневажає міжнародне гуманітарне право – Amnesty International

Міжнародна неурядова організація з прав людини Amnesty International попереджає, що військова ескалація в Україні з боку Росії матиме руйнівні наслідки для прав людини у регіоні.

Під загрозою будуть людські життя, засоби для існування та інфраструктура цивільного населення. Все це призведе до гострої нестачі продовольства і стане причиною вимушеної масової міграції.

В Amnesty зазначають, що населення вже відчуває на собі зростання цін на основні продукти та товари, зокрема на товари медичного призначення. Особливо гостро це відчувають люди похилого віку, а також незахищені верстви населення.

– Загроза застосування Росією військової сили вже торкнулася прав мільйонів людей в Україні та за її межами… Наслідки застосування реальної військової сили будуть руйнівними, – заявила Агнес Калламар, генеральна секретарка Amnesty International.

В організації зазначають, що раніше російські війська неодноразово були помічені у порушенні міжнародного права.

Наприклад, у Сирії у 2015 році в результаті серії авіаударів по житлових районах у Хомсі, Ідлібі та Алеппо в період з вересня по листопад загинуло щонайменше 200 мирних жителів. А у 2020 році Amnesty International повідомила, що російські літаки завдавали ударів як по школах, так і по лікарнях у Сирії.

В ході військового конфлікту, що триває на сході України, сепаратистські сили, що підтримуються Росією, неодноразово порушували міжнародне гуманітарне право, застосовуючи озброєння в населених районах. У цьому помітили й українські сили.

– Історія військових інтервенцій Росії – чи то в Україні, чи в Сирії, або її військова кампанія в Чечні – відзначена зухвалою зневагою до міжнародного гуманітарного права. Російські військові неодноразово порушували закони війни, не захищаючи мирних жителів і прямо нападаючи на них. Російські сили хаотично атакували, використовували заборонену зброю, а іноді навмисно завдавали ударів по населенню та цивільним об’єктам — що є військовим злочином, — заявила Агнес Калламар.

Джерело: Amnesty International

Теги за темою
Росія Війна на Донбасі
Джерело матеріала
loader
loader