Ізраїльські вчені почали друкувати шматки яловичини і баранини на 3D-принтерах за 34 долари за кілограм
Ізраїльські вчені почали друкувати шматки яловичини і баранини на 3D-принтерах за 34 долари за кілограм

Ізраїльські вчені почали друкувати шматки яловичини і баранини на 3D-принтерах за 34 долари за кілограм

Шеф-кухарі нахвалюють смак і соковитість.

Нова опція для вегетаріанців, яка може обманути навіть м’ясоїдів. Ізраїльські винахідники навчилися друкувати м’ясо на 3D-принтерах, і це не фарш, що лише віддалено нагадує яловичину чи баранину. Апетитні шматки штучного м’яса мають таку саму структуру та запах, як справжнє.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.16.45.

«Коли його ріжеш, дуже схоже на справжнє», - каже шеф-кухар зі світовим ім’ям, кулінарний митець Джордан Склер.

Він не так давно познайомився з яловичиною, яку надрукували на принтері. «Ось готувати це м’ясо вже треба трохи інакше, ніж справжнє. Воно дуже швидко смажиться», - пояснює кухар.

Важко повірити, що запашні стейки на пательні насправді виросли з "м’ясного парфуму" - штучної крові з ароматизатором, саме завдяки їй шматки яловичини та баранини пахнуть як справжні. «Натуральних кольорів ми досягаємо з фруктових та овочевих екстрактів», - показує ізраїльський біоінженер Олексій Томцов.

Аби настільки точно повторити смак і текстуру м’яса - спершу довелося розробити спеціальну комп’ютерну програму, завдянням якої стало найретельніше дослідити, з чого воно складається.

«Ми називаємо це "нарощенням", вибудовуємо продукт шар за шаром. Це дозволяє пильно кнтрольювати структуру, додавати жир в тканину, завдяки чому ви майже не здатні на смак відрізнити біологічне м’ясо від нашого. Ваш мозок вважає це м’ясом», - каже директор компанії-виробника Ешар.

М'ясо 3D: ізраїльські винахідники навчилися друкувати м'ясо на принтерах | Новини світу

І півсотні шеф-кухарів, яких зібрали в ресторані на дегустацію довелося з цим погодитися.

«Я зараз спробував кюфту з баранини. Дуже цікаво, як їм вдалося досягти такої схожості. Хоча запах і не настільки міцний, як у справжньої баранини, але яка ж вона соковита», - каже один із кухарів.

До кінця цього року новинка на ринку так званого "альтернативного м’яса" може з’явитися і в магазинах. Але поки вона розрахована лише на дуже небідних вегетаріанців - вартує 34 долари за кілограм.

Читайте також:

Шторм Коррі в Європі ледь не розбив літак і змусив рятувати екіпаж некерованого танкера: приголомшливі кадри

На Харківщині розбудили бабака Тимка: що навіщував "народний синоптик"

Занадто багато масок: ВООЗ заявила про тонни надлишкових відходів від реагування на COVID-пандемію

Джерело матеріала
loader
loader