Максимів день 3 лютого: свято захисників і знедолених
Максимів день 3 лютого: свято захисників і знедолених

Максимів день 3 лютого: свято захисників і знедолених

Православна церква 3 лютого вшановує пам'ять преподобного Максима Грека, ченця, вченого і перекладача, якого пам'ятають як помічника знедоленим і жебракам.

Про це пише "Голос".

Життя і мандри Максима Грека

Преподобний Максим Грек народився і виріс в місті Арте (Албанія), жив в XIII-XIV століттях. Його батько був багатим грецьким сановником, тому син отримав чудову на той час освіту, вивчив мови, багато подорожував і займався наукою. Перекладав стародавні рукописи на Афоні.

Максимів день 3 лютого: свято захисників і знедолених - Фото 1
3 лютого день пам'яті преподобного Максима Грека

Працював також на великого князя Московського Василя Іоанновича, на його прохання перекладав на слов'янську мову тлумачення на Псалтир, на Діянь Апостолів і кілька богослужбових книг. За своє життя уславився людиною, яка багато допомагала жебракам і нужденним, сиротам, знедоленим, вдовам і жебракам, тому 3 лютого дякують і моляться за тих людей, які коли-небудь прийшли на допомогу в скрутну хвилину.

Народні обряди і прикмети на Максимів день

Якщо у вас в житті була людина, яка допомогла в біді, обов'язково підіть до церкви і поставте свічку за її здоров'я, помоліться і подякуйте. А вдома господині повинні приготувати пироги з м'ясом, грибами, яйцями і рибою, щоб пригощати всіх голодних людей в окрузі, віддаючи данину преподобному Максиму Греку.

Максимів день 3 лютого: свято захисників і знедолених - Фото 2
На Максимів день потрібно молитися за захисників, а також готувати пироги з м'ясом, пригощаючи голодних

Згідно з прикметами, якщо 3 лютого дме сильний вітер, то урожай навесні і влітку буде поганий. А ось видимий через хмари Місяць означає, що земля дасть хороші і рясні плоди. До речі, вважається, що люди, народжені на Максимів день, повинні вирости прекрасними господарями, справи яких ніколи не будуть руйнуватися.

І не журіться 3 лютого з приводу зірваних планів, вважається, що це хороший знак, оскільки Господь відвів вас від невдачі.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що 2 лютого День ангела Інни: найкращі привітання та найщиріші побажання.

Також ми писали, що 2 лютого Юхимів день: що в жодному разі не можна сьогодні піднімати з землі.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Джерело матеріала
Автор статті
Супівська Єлизавета
Супівська Єлизавета
Редактор новин
loader
loader