Священник УПЦ розповів, як молитися за невіруючих та нехрещених
Священник УПЦ розповів, як молитися за невіруючих та нехрещених

Священник УПЦ розповів, як молитися за невіруючих та нехрещених

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це настоятель Свято-Воскресенського храму пам'яті загиблим та ветеранам Афганістану протоієрей Сергій Ющик розповів на YouTube-каналі «Православная Церковь».

«Існує не дуже правильна думка, що православна молитва приділяється лише православним. Скоріше треба сказати, що участь у Таїнствах Православної Церкви можуть брати лише православні. Причащатися, сповідатися, вінчатися, соборуватися у православному храмі можуть лише хрещені у Православній Церкві», - пояснив отець Сергій.

Священник зазначив, що Православна Церква має багато молитвословій, у яких можуть брати участь нехрещені люди.

«Оскільки ступінь воцерковлення, тим більше у постатеїстичний період, це дуже складна тема і не можна провести чіткої грані, хто більше або менше воцерковлений», - додав він.

Протоієрей Сергій нагадав слова Блаженного Августина, що «добре з людиною говорити про Бога, але ще краще, з Богом говорити про людину».

«Тому наші молитви у храмі можуть охоплювати навіть тих, хто не прийшов до храму, особливо живих, які можуть виправити своє життя. Якщо ж говоримо про церковну молитву за невіруючих, які не були хрещені або інославних, які не належали до Православної Церкви, то спільна молитва за таких людей у храмі не приділяється, але водночас не забороняються особисті молитви за цю людину», - наголосив настоятель Свято-Воскресенського храму.

У Центрі інформації УПЦ також зазначили, що у Православній Церкві не можна замовити панахиду про померлого нехрещеного родича. Але існує давня традиція: на згадку про померлу людину - незалежно від її віросповідання - роздавати милостиню. Це приносить користь душі померлого.

Джерело матеріала
loader
loader