Лукашенко зірвався на крик, дізнавшись про відмову України від білоруських добрив
Лукашенко зірвався на крик, дізнавшись про відмову України від білоруських добрив

Лукашенко зірвався на крик, дізнавшись про відмову України від білоруських добрив

В умовах зростання цін на газ багато українських підприємств, що виробляють добрива, припиняють роботу / Ілюстрація REUTERS

На тлі загострення ситуації на українському кордоні та ризику вторгнення російських військ, Україна ухвалила рішення відмовитися від імпорту білоруських калійних добрив і замістити ресурс поставками з США.

Однак такі добрива обійдуться на порядок дорожче з урахуванням логістики. Таку заяву зробив самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко, повідомляє "БелТА".

"В Україні зараз вирішили відмовитися від білоруських калійних добрив і попросили Америку допомогти замістити цей товар. Але в США відмовили, оскільки вони самі переважно закуповують калій в Канаді", - заявив Лукашенко.

Реакція Лукашенка на ті, що йому приписують війну з Україною

"Це треба в Америку звертатися, щоб закупити! А уявіть, яка ціна: добути, переробити, відвезти залізницею, в портах завантажити, сюди за тисячі кілометрів, тут знову перевалка, знову залізничний транспорт, поки довезуть до селян... на порядок дорожче буде. Навіщо ви це робите при такій ситуації?"- заявив Лукашенко.

Ситуація з добривами в Україні:

В умовах зростання цін на газ багато українських підприємств, що виробляють добрива, припиняють роботу. Газ становить суттєву частку у виробництві міндобрив.

3 грудня 2021 року представник української компанії-трейдера міндобрив Олег Яшулін прогнозував, що через дорогий газ в аграріїв почнуться проблеми з добривами. За словами експерта, навесні буде простежуватися нестача міндобрив, а розцінки на добрива зростуть.

Станом на 21 січня 2022 року забезпеченість вітчизняних сільськогосподарських підприємств мінеральними добривами для проведення весняно-літніх польових робіт становила в середньому 11%, а станом на 24 січня 2021 року цей показник був 18%.

Теги за темою
Олександр Лукашенко
Джерело матеріала
loader