18 лютого день пам'яті святої мучениці Агафії Голодухи - не можна стригтися
18 лютого день пам'яті святої мучениці Агафії Голодухи - не можна стригтися

18 лютого день пам'яті святої мучениці Агафії Голодухи - не можна стригтися

18 лютого в Україні відзначають православне свято - день пам'яті святої мучениці Агафії. Але по-іншому день ще називають Голодуха, оскільки всі запаси продовольства до цього часу зазвичай закінчуються.

Що не можна робити на Голодуху

Зауважимо, що Агафія Корівниця, як ще називають святу мученицю, також вважається захисницею від пожеж і покровителькою домашньої худоби. Значить, не можна залишати без уваги тварин - корів, биків, а також коней, кіз, овець та інших, в тому числі - домашніх. Потрібно постаратися нагодувати їх досхочу, прибрати, приголубити, показати свою турботу.

Суворо заборонено стригтися в цей четвер. Той, хто не послухається заборони, протягом усього року буде без пари. А ще хлопцям не рекомендується виходити з дому в другій половині дня, інакше чоловіча сила і енергія покине людину.

18 лютого день пам'яті святої мучениці Агафії Голодухи - не можна стригтися  - Фото 1
18 лютого відзначають день пам'яті святої мучениці Агафії, покровительки домашньої худоби

А жінки не повинні після заходу сонця виглядати з вікна або підставляти обличчя вітру, інакше "всю красу здує". До речі, не бажано дівчатам готувати страви з тіста, воно 18 лютого важко піднімається і може згоріти. Потрібно налягати на страви з овочів.

Найсуворіша заборона цього дня - відмова в допомозі тим, хто її потребує. Якщо залишитися глухим до чужих благань, незабаром можна опинитися в аналогічній ситуації. 

Народні прикмети на Голодуху

Оскільки Агафія вважається захисницею від пожеж, обов'язково помоліться за неї 18 лютого, ще краще – поставте свічку в церкві, щоб відвести від дому біду. Зауважимо, на Голодуху сняться віщі сни, але про них не можна нікому розповідати. Постарайтеся запам'ятати, про що вам говорили в сновидінні, особливо якщо це померлі родичі. Про їхні слова варто задуматися.

18 лютого день пам'яті святої мучениці Агафії Голодухи - не можна стригтися  - Фото 2
На Голодуху потрібно молитися за померлих і ставити свічки, щоб відвести від будинку пожежі

Що стосується прикмет на погоду, то якщо 18 лютого буде морозно і піде сніг, значить, скоро настане потепління. А ось холодна погода без опадів знаменує посушливе літо. При теплому дні в день пам'яті святої мучениці Агафії знайте, що далі теж буде хороша погода, морозів більше не передбачається.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що 17 лютого Нікола Студений: сьогодні не можна стригтися і носити червоний.

Також ми писали, що "Для всієї нашої країни": хто приніс Україні першу медаль Олімпійських ігор 2022?

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Джерело матеріала
Автор статті
Супівська Єлизавета
Супівська Єлизавета
Редактор новин
loader
loader