Священник УПЦ розповів, як удома поминати померлих родичів
Священник УПЦ розповів, як удома поминати померлих родичів

Священник УПЦ розповів, як удома поминати померлих родичів

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це настоятель Свято-Воскресенського храму пам'яті загиблим та ветеранам Афганістану протоієрей Сергій Ющик розповів на YouTube-каналі «Православная Церковь».

«Поминання померлих - це наша потреба. І поминання, це не тільки спогад - «ось я пам'ятаю якусь людину». Якщо прислухаємось до заупокійного богослужіння, то ми просимо у ньому у Бога вічну пам'ять про померлих. Це дійсне розуміння, що та людина, яка жила в цьому житті і була для нас прикладом у слові чи справі, є і подальшим прикладом для нас», - сказав отець Сергій.

Священник додав, що наша вічна пам'ять про померлого - можливість продовжити його добрі слова, наміри та справи.

Поминати померлого вдома не можна алкоголем, зазначив священник. І додав, що «поминання застіллям – це не православна традиція».

«Поминання за упокій відбувається за православним молитвословом щоранку. Коли звершуємо ранкові молитви, то кажемо: «Упокій, Господи, душі померлих раб Твоїх: батьків моїх, родичів, благодійників (імена), і всіх православних християн, і прости їм усі гріхи вільні і мимовільні, і даруй їм Царство Небесне».

У передостанній вечірній молитві просимо, щоб Господь допоміг подорожуючим і згадав ув'язнених, і допоміг людям, які перебувають у хворобах, і просимо, щоб Господь упокоїв «ранішеспочилу братію нашу»», - пояснив настоятель Воскресенського храму.

На завершення протоієрей Сергій Ющик наголосив, що молитва за упокій для православного християнина - це обов'язковий елемент ранкових та вечірніх молитов.

Джерело матеріала
loader
loader