Леонід Кучма зізнався, яку фатальну помилку допустив на посаді президента України
Леонід Кучма зізнався, яку фатальну помилку допустив на посаді президента України

Леонід Кучма зізнався, яку фатальну помилку допустив на посаді президента України

У грудні 1994-го року Україна відмовилася від ядерного потенціалу, підписавши Будапештський меморандум, і віддала третій у світі запас зброї. Тепер залишається сподіватися на сумлінність країн Ядерного клубу.

Про це пише видання "Обозреватель".

Гарантії безпеки зовсім не гарантії

Наведемо виписки з книги першого президент України Леоніда Кучми "Після Майдану 2005-2006. Записки президента", який і підписав міжнародно-правовий акт. Він згадує, що перед процедурою помітно сумнівався, чи сумлінно складений документ і чи містить всі необхідні гарантії.

Леонід Кучма зізнався, яку фатальну помилку допустив на посаді президента України - Фото 1
Леонід Кучма пошкодував про підписання Будапештського меморандуму в 1994 році

Як показала практика, "у папері про гарантії української безпеки з боку країн Ядерного клубу немає ні слова про механізми надання цих гарантій у тих випадках, коли виникає така необхідність". Це означає, що якщо виникне загроза Україні щодо питання, яке зачіпає зобов'язання країн-підписантів, ці держави всього лише почнуть консультуватися, щоб питання вирішити.

Немає механізму - немає проблеми

Оскільки Україна добровільно відмовилася від третього за силою ядерного потенціалу, їй повинні надати гарантію того, що інші країни, у яких зброя є, повинні "утримуватися від загрози силою або її застосування". А також утриматися від "економічного примусу" українців. Але в документі не прописано, що робити, якщо країна з ядерною зброєю все-таки вирішиться почати конфлікт.

Леонід Кучма зізнався, яку фатальну помилку допустив на посаді президента України - Фото 2
Леонід Кучма вважає, що Будапештський меморандум не дає гарантії безпеки, а лише запевнення

Леонід Кучма тепер розуміє, що недоліком особисто його і дипломатів була відсутність досвіду і практики, які не дозволили прямо попросити про доопрацювання і переробку Будапештського меморандуму.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що Володимир Путін ініціював призов на збори військових запасу: про що говорить підписання цього Указу?

Також ми писали, що "Нападуть на Київ": Джо Байден назвав нові терміни вторгнення РФ в Україну.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Джерело матеріала
Автор статті
Супівська Єлизавета
Супівська Єлизавета
Редактор новин
Згадувані персони
loader
loader