Россия нарушила все обязательства Будапештского меморандума – Климкин
Россия нарушила все обязательства Будапештского меморандума – Климкин

Россия нарушила все обязательства Будапештского меморандума – Климкин

Колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін у студії програми Свобода слова на ICTV згадав про Будапештський меморандум та наголосив на тому, що Росія порушила всі його зобов’язання.

– Будапештський меморандум був однією з найбільших помилок в історії незалежної України. Дуже важко було очікувати у 1994 році від керівництва України, що вона мала б вимагати угоду про асоціацію чи перспективу членства у НАТО.

Тоді була інша Росія, інша Європа, інші США. І шанс на це насправді був, але це ж не історична перспектива.

Він пригадав, що засідання у Будапештському форматі розпочалися у 2014 році у Женеві.

– Потрібно розуміти, що у 2014 році якраз почалися засідання у Будапештському форматі. 6 квітня 2014 року у Женеві на міністерському рівні відбувся Будапештський формат. У результаті державний секретар США Керрі та Лавров (очільник МЗС Росії, – Ред.) говорили один з одним, а потім цей формат був зруйнований.

Клімкін наголосив, Україна намагалася повернутися до Будапештського формату багато разів на різних рівнях.

– Ми намагалися його скликати багато разів на різних рівнях. В архівах МЗС є відповідь Російської Федерації. Я її процитую, як то кажуть на пам’ять. Там було написано, що це начебто насправді Україна “порушила Будапештський меморандум шляхом організації путчу на Майдані”. Але насправді Росія порушила всі зобов’язання Будапештського меморандуму.

Читайте
Визнання Росією "ЛДНР" є атакою на суверенітет України - Блінкен
Теги за темою
Павло Клімкін
Джерело матеріала
loader
loader