Заморожування конфлікту чи війна? Експерти назвали три сценарії розвитку подій в Україні
Заморожування конфлікту чи війна? Експерти назвали три сценарії розвитку подій в Україні

Заморожування конфлікту чи війна? Експерти назвали три сценарії розвитку подій в Україні

У зв'язку з наростаючою агресією РФ по відношенню до України, визнанням президентом Росії Володимиром Путіним "Л/ДНР" і введенням російських військ у дві області країни, українці задаються резонним питанням-до чого варто готуватися?

Експерти, в свою чергу, розглядають можливі сценарії і фактори, які можуть до них привести. Три таких сценарії розвитку подій в Україні наводить BBC News Україна.

"Позитивний сценарій"

Найбільш сприятливим з ймовірних сценаріїв, за словами експерта "Дому демократії" Анатолія Октисюка, є заморожування конфлікту, припинення активних бойових дій на території Донбасу, подальше існування республік в тих же межах, що і зараз.

Заморожування конфлікту чи війна? Експерти назвали три сценарії розвитку подій в Україні - Фото 1
У разі "позитивного сценарію" Рф не стане претендувати на розширення меж "Л/ДНР"

Згідно з таким сценарієм РФ не стане претендувати на розширення території "ЛНР" і "ДНР", що дасть Україні можливість займатися внутрішніми справами.

"Проміжний сценарій"

За словами головного редактора "Європейської правди" Сергія Сидоренка, проміжним сценарієм завершився конфлікт в Грузії і РФ зараз дотримується його на лінії розмежування між Грузією і так званою "Південною Осетією".

Заморожування конфлікту чи війна? Експерти назвали три сценарії розвитку подій в Україні - Фото 2
За "проміжним сценарієм" напруга залишиться на лінії розмежування

Якщо цей сценарій чекає на Україну, то на існуючій лінії розмежування на Донбасі збережеться напружена "атмосфера" з періодичними обстрілами і диверсіями і перманентним очікуванням спроб Росії перейти до воєнізованого розширення кордонів ОРДЛО, "пробивши" дорогу в Крим через сушу.

"Негативний сценарій"

Найбільш вірогідним і не райдужним сценарієм, за версією Олексія Мельника, співдиректора програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова, є той, за яким Росія спробує здійснити "розширення" кордонів "Л/ДНР", захопивши кордони Луганської та Донецької області.

Заморожування конфлікту чи війна? Експерти назвали три сценарії розвитку подій в Україні - Фото 3
За одним зі сценаріїв, РФ може продовжувати намагатися захопити українські регіони

Саме варіант відкритого військового протистояння між РФ і Україною, на думку експертів, є найбільшою загрозою в майбутньому, оскільки може призвести до нових жертв і руйнувань, втрати територій, невигідним для української сторони угодам, з якими доведеться погоджуватися під тиском і які можуть спровокувати політичну нестабільність в країні.

Нагадаємо, що 23 лютого в Україні стартував призов резервістів: чим загрожує неявка у військову частину.

Раніше на MY.UA: "Наш вибір - захищати країну": Міністр оборони Резніков терміново звернувся до військових.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Джерело матеріала
Автор статті
Катерина Танчик
Катерина Танчик
Редактор новин
loader
loader