Переговори США та Китаю про Україну: чи зміг Байден переконати Сі Цзіньпіна не допомагати Росії
Переговори США та Китаю про Україну: чи зміг Байден переконати Сі Цзіньпіна не допомагати Росії

Переговори США та Китаю про Україну: чи зміг Байден переконати Сі Цзіньпіна не допомагати Росії

Лідер КНР у розмові критикував президента Сполучених Штатів за постачання зброї Україні та санкції проти РФ.

Президент США Джо Байден та президент Китаю Сі Цзіньпін провели 18 березня двогодинну відеорозмову, під час якої, зокрема, обговорили розв'язану Росією війну в Україні.

Розмова між обома лідерами держав є першою за кілька місяців, повідомили у Білому домі. Це сталося за кілька днів після того, як у США припустили, що КНР може надати Росії військову та фінансову допомогу, яку РФ просила для війни в Україні.

Так, лідер КНР сказав, що конфлікти та протистояння, назразок війни в Україні, нікому не потрібні, повідомляє CNN із посиланням на китайські державні ЗМІ.

"Міждержавні відносини не можуть перейти до стадії воєнного протистояння. Конфлікт і протистояння не є інтересами сторін. Мир і безпека є найдорожчими скарбами міжнародної спільноти", – заявив Сі Цзіньпін.

Він додав, що Китай та США повинні скеровувати двосторонні відносини на правильний шлях, а також – взяти на себе належну міжнародну відповідальність і докладати зусиль для миру в усьому світі.

Цей дзвінок розглядали як критичну перевірку того, чи зможе Байден переконати Китай залишитися на узбіччі війни в Україні та відхилити прохання Росії про військову чи економічну допомогу.

З китайської інформації про розмову Сі з Байденом незрозуміло, чи змінив американський президент будь-який спосіб мислення лідера Китаю щодо Росії.

Китай може стати змушеним зайняти жорстку позицію щодо РФ

Водночас CNN пише, що просто підтримуючи розмову з Сі та заздалегідь оприлюднивши її, Байден послав президенту РФ Володимиру Путіну сигнал, що дружба того "без обмежень", яка була створена з лідером КНР у Пекіні незадовго до вторгнення, може бути не такою значною, як сподівався російський лідер. 

Видання пише, що довше затягується війна в Україні, то складнішим може стати вибір Китаю, і він може виявитися змушеним зайняти жорсткішу позицію щодо Москви – таку, яка може змусити дружбу Сі з Путіним виглядати як стратегічна помилка.

У довгостроковій перспективі Китай мало виграє від тривалої економічної кризи через війну. Хоча КНР має міцні торгові відносини з Росією, вартість його експорту до США та ЄС коштує в рази більше в доларах.  

КНР не хоче підтримувати невдаху

Довірений голова з китайського бізнесу та економіки Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні Скотт Кеннеді назвав можливий варіант, який міг би спонукати Китай переглянути свій нинішній шлях щодо Росії. Зокрема, якщо війна почне йти ще гірше для Путіна, це загрожуватиме його власному правлінню. 

"Вони не хочуть підтримувати невдаху", – сказав Кеннеді про китайців. 

Критика Китаю політики США щодо Росії та України

У свою чергу видання AP пише, що Китай на переговорах зі США намагався підкреслити свої заклики до перемовин і пожертвування гуманітарної допомоги, одночасно звинувачуючи Сполучені Штати у провокації Росії та розпалюванні конфлікту через постачання зброї Україні.

Сі також відновив критику Китаєм щодо санкцій, запроваджених проти Росії через вторгнення, повідомляють китайські державні медіа. Як і раніше, Сі не використовував терміни "війна" або "вторгнення" для опису дій Росії.

"Як лідери великих країн, ми повинні розглянути належне вирішення глобальних проблем гарячих точок, і, що ще важливіше, глобальної стабільності, виробництва та життя мільярдів людей", – сказав лідер КНР.  

Зауважимо, що наразі достеменно не відомо, чи переконав Байден Сі не допомагати РФ у війні проти України.

Читайте також:

  • Напад Росії на Україну: як починалось путінське вторгнення
  • Що повинен знати кожен українець в умовах війни: правила та поради
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader