Україна підтвердила згоду на пропозиції ООН щодо гуманітарного перемир’я
Україна підтвердила згоду на пропозиції ООН щодо гуманітарного перемир’я

Україна підтвердила згоду на пропозиції ООН щодо гуманітарного перемир’я

КИЇВ. 20 квітня. УНН. Україна поділяє думку, що гуманітарна пауза є необхідною для безпечної евакуації тисяч цивільних осіб з місць бойових дій в Україні. Про це йдеться в коментарі МЗС України щодо заклику Генерального секретаря ООН запровадити Великодню чотириденну "гуманітарну паузу", пише УНН.

Цитата

"Вдячні Генеральному секретарю ООН Антоніо Гуттерішу за ініціативу запровадити Великодню чотириденну "гуманітарну паузу" в Україні, починаючи з Чистого Четверга 21 квітня. Цілком поділяємо думку, що гуманітарна пауза є необхідною для безпечної евакуації тисяч цивільних осіб, які бажають покинути небезпечні зони триваючих та можливих бойових дій, насамперед з багатостраждального Маріуполя", - заявили в МЗС.

Деталі

У відомстві зазначили, що високо цінують готовність ООН забезпечити доставку гуманітарної допомоги населенню найбільш постраждалих районів України у разі досягнення "режиму тиші".

Водночас, наголосили в МЗС, росія повинна припинити напади на цивільні об'єкти України для забезпечення захисту цивільного населення, зокрема осіб, які перебувають у вразливих ситуаціях, включаючи жінок і дітей, а також гуманітарного персоналу та журналістів.

"Закликаємо Росію до повної поваги міжнародних зусиль із захисту медичного та гуманітарного персоналу, їхніх транспортних засобів і обладнання, а також лікарень та інших медичних установ", - йдеться в коментарі МЗС.

Дипломати підкреслили, що РФ має також забезпечити безпечний і безперешкодний доступ до населення на тимчасово окупованих територіях гуманітарного персоналу та його транспортних засобів і обладнання.

Вони наголосили, що блокади російськими військовими українських міст, зокрема Маріуполя, ще більше загострюють і без того критичну гуманітарну ситуацію для цивільного населення та перешкоджають евакуаційним зусиллям.

Росія має негайно припинити ці блокади. Виконання цих умов забезпечить добровільний, безпечний і безперешкодний прохід цивільних осіб, які рятуються від агресії та насильства.

Цитата

"Україна завжди була і залишається відданою вирішенню конфлікту мирним та дипломатичним шляхом. Ми також підтвердили свою згоду на пропозиції щодо гуманітарного перемир’я, передані заступником Генерального секретаря ООН з гуманітарних питань – Кризовим координатором Мартіном Гріффітсом під час його візиту в Україну", - заяивли в МЗС.

Нагадаємо

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш у вівторок засудив новий наступ росії на сході України і закликав до чотириденного перемир'я, яке має збігтися з початком православного Страсного тижня.

Теги за темою
Україна Росія ООН
Джерело матеріала
loader
loader