Рада затвердила вилучення активів "дочок" "Сбербанка России" та "ВЭБ.РФ" в Україні
Рада затвердила вилучення активів "дочок" "Сбербанка России" та "ВЭБ.РФ" в Україні

Рада затвердила вилучення активів "дочок" "Сбербанка России" та "ВЭБ.РФ" в Україні

Верховна Рада 12 травня затвердила указ президента Володимира Зеленського про примусове вилучення активів в Україні "дочок" "Сбербанка Росии" та "ВЭБ.РФ".

Свої голоси за таке рішення віддали 334 народних депутати.

Йдеться про фінансові активи:

  • української "дочки" "Сбербанка" – "Міжнародного резервного банку" ("МР Банк", раніше – "Сбербанк", Київ) на 5 млрд 825,88 млн грн;
  • української "дочки" "ВЭБ.РФ" "Промінвестбанку" ("ПІБ", Київ) – 4 млрд 483,31 млн грн.

Окрім того, будуть вилучені права вимоги боргу "Сбербанка России" та "ВЭБ.РФ" до своїх "дочок" відповідно на 14 млрд 889,69 млн грн та 934,87 млн грн.

Також примусово вилучаються 99,772644% акцій "ПІБу", що належать "ВЭБ.РФ", та 100% акцій "МР Банку", що належать "Сбербанку России".

Проте в частині вилучення інших фінансових активів цих "дочок" російських банків є виняток для активів на 3 млрд грн "МР Банку". Ці гроші спрямовуються на задоволення вимог його кредиторів та необхідні для цього витрати Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Ще одним винятком є права за кредитами "МР Банку" "Укрзалізниці" із заборгованістю приблизно на 166 млндол., "Електроважмашу" на 516,9 млн грн, ДАХК "Артем" на 205,1 млн грн та НВКГ "Зоря-Машпроект" на 2 млрд 325,3 млн грн, а також права за кредитом "ПІБ" "Укрзалізниці" на 231,6 млн дол., які підлягають переданню (ймовірно, призначеному для цієї ролі Кабміном 10 травня "Націнвестфонду" – ред.).

Кабмін, ФГВФО та Нацбанк мають забезпечити проведення примусового вилучення цих об'єктів права власності Росії та її резидентів у 10-денний термін з моменту опублікування указу.

Нагадаємо, на цьому ж засіданні парламенту було розпущено депутатську групу "Платформа за життя та мир", в яку ранише перейменувалася "Опозиційна платформа – За життя".

На чому все ще тримається економіка Росії – блог ТСН

Читайте також:

  • Японія заморозила активи російських "Сбербанку" та "Альфа-Банку"
  • Пропагандистські телеканали та головні банки РФ: США запровадили нові санкції проти Росії та Білорусі
  • Чи збережеться заробітна плата, якщо оголошено простій чи призупинено дію трудового договору

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Джерело матеріала
loader
loader