Рада Євросоюзу дала старт переговорам щодо вступу двох нових країн
Рада Євросоюзу дала старт переговорам щодо вступу двох нових країн

Рада Євросоюзу дала старт переговорам щодо вступу двох нових країн

Північна Македонія та Албанія впритул наблизилися до членства у ЄС.

У понеділок, 18 липня, Рада Європейського союзу ухвалила рішення про старт переговорів з Албанією і Північною Македонією про вступ до ЄС.

Про це повідомив у Twitter Петер Фіала, прем'єр-міністр Чехії — країни, яка зараз головує в Раді ЄС.

"Рада ЄС на чолі з Чехією щойно погодилася розпочати переговори про вступ з Албанією та Північною Македонією! Ми зробили ще один важливий крок до наближення Західних Балкан до ЄС. Це великий успіх нашого головування", - йдеться в повідомленні.

У вівторок, 19 липня, запланована зустріч Петера Фіали з прем'єр-міністром Албанії Еді Рамою і главою уряду Північної Македонії Дімітаром Ковачевським. Сторони обговорять наступні кроки на шляху цих країн до ЄС.

Статус кандидата на вступ до ЄС Північна Македонія отримала ще 17 років тому — у 2005 році. У липні 2020 року Єврокомісія погодила переговори для вступу, але вони були заблоковані Болгарією через використання у Північній Македонії терміну "болгарська фашистська окупація" щодо одного з періодів Другої світової війни. Після переговорів це вето було знято. 

Парламент Північної Македонії уже підтримав пропозицію ЄС і готовий почати процес інтеграції в Євросоюз.

Нагадаємо, Україна офіційно отримала статус кандидата в члени ЄС. Відповідне рішення 23 червня ухвалила Європейська Рада на саміті лідерів Євросоюзу в Брюсселі.

Читайте також:
 

Джерело матеріала
loader
loader