Найпотужніший телескоп NASA надіслав новий знімок: на якому - результат зіткнення двох галактик
Найпотужніший телескоп NASA надіслав новий знімок: на якому - результат зіткнення двох галактик

Найпотужніший телескоп NASA надіслав новий знімок: на якому - результат зіткнення двох галактик

Космічний телескоп імені Джеймса Вебба зафіксував незвичайну кільцеподібну галактику Колесо Воза, яка утворюється після зіткнення із галактикою-супутником.

Американський орбітальний інфрачервоний космічний телескоп “Джеймс Вебб” продовжує дивувати новими знімками. Цього разу він надіслав зображення кільцеподібної галактики Колесо Воза, яка розташована приблизно за 500 мільйонів світлових років від Землі — в сузір’ї Скульптора.

Фото та його опис опубліковано 2 серпня на офіційній сторінці NASA.

У цієї галактики досить нетипова для таких об'єктів форма - кільцева. Науковці вважають, що колись Колесо Воза було звичайною спіральною галактикою, схожою на наш Чумацький Шлях. Але приблизно 400 мільйонів світлових років тому сталося зіткнення Колеса Воза з меншою галактикою-супутником.

Цей космічний катаклізм змінив форму та структуру галактики, утворивши дві кільцеподібні структури. Одна з них оточує галактичний центр, а інша — обрамляє всю галактику.

Колесо Воза раніше досліджував телескоп "Хаббл", але через велику кількість пилу, вивчати це утворення було проблематично. Інфрачервона камера "Джеймса Вебба" (NIRCam) виявила безліч раніше невидимих деталей у структурі галактики, яких "Хаббл" не бачив в оптичному діапазоні. 

Зокрема, найпотужніший телескоп NASA виявив окремі зірки в областях зореутворення у зовнішньому кільці галактики, а також скупчення дуже молодих зірок навколо центральної надмасивної чорної діри галактики, яка оповита пилом.

"Джеймс Вебб" зафіксував Колесо Візка на проміжній стадії формоутворення. Якою буде галактика в майбутньому – поки що загадка.

Нагадаємо, перші унікальні знімки космічного телескопа "Джейм Вебб" продемонстрували особисто президент США Джо Байден та директор  Білл Нельсон під час прямої трансляції з Білого дому. 

Читайте також:

  • Космічний телескоп James Webb успішно увімкнув усі наукові інструменти
  • На крок ближче до розкриття таємниць Всесвіту: найбільший телескоп NASA "Джеймс Вебб" долетів до Сонця
  • NASA опублікувало перше зображення з телескопа "Джеймс Вебб": фото
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader