Китай накрила найсильніша спека за всю 60-річну історію спостережень
Китай накрила найсильніша спека за всю 60-річну історію спостережень

Китай накрила найсильніша спека за всю 60-річну історію спостережень

У Китаї через сильну спеку настала посуха \ фото REUTERS

Найсильніша за всю 60-річну історію спостережень спека у Китаї і пересохла річка Янцзи змусили китайську владу піти на крайні заходи з перерозподілу електроенергії. 

Як повідомляє Бі-бі-сі, знаменита шанхайська набережна Вайтань, зазвичай яскраво освітлена ночами, на найближчі дві доби згасне для економії електроенергії. Район набережної, відомий поєднанням історичних і футуристичних будівель, популярний серед туристів.

Минулого тижня Китай випустив своє перше в цьому році загальнонаціональне попередження про посуху після того, як в деяких районах, включаючи Шанхай в районі дельти Янцзи і Сичуань на південному заході Китаю, кілька тижнів спостерігалася екстремальна спека.

Друга за величиною економіка світу (після США або третя після США і ЄС) зіткнулася з сильною посухою на тлі рекордної спеки.

Читайте також:
Каліфорнію охопила найбільша цього року пожежа: знищені будинки і об'єкти інфраструктури
Каліфорнію охопила найбільша цього року пожежа: знищені будинки і об'єкти інфраструктури
Через аномальну спеку Європу охопили сильні лісові пожежі
Через аномальну спеку Європу охопили сильні лісові пожежі

Річка Янцзи зараз знаходиться на рекордно низькому рівні. На деяких ділянках випало менше половини звичайної кількості опадів. За словами чиновників, водосховища гідроелектростанцій в даний час виснажилися майже наполовину.

Янцзи - третя за величиною річка в світі, що забезпечує питною водою понад 400 млн китайців, і найважливіший водний шлях не тільки для економіки Китаю, але і для глобального ланцюжка поставок.

Цього літа рівень води досяг рекордно низького рівня, коли пересохли цілі ділянки річки і десятки приток. Рівень води в головному руслі Янцзи більш ніж на 50% нижче середнього показника за останні п'ять років. Судноплавні шляхи в середній і нижній течії річки також закриті.

Втрата води у великій гідроенергетичній системі Китаю особливо гостро позначилася на ситуації в провінції Сичуань, яка отримує більше 80% енергії від гідроенергетики. У Сичуані та сусідніх провінціях температура перевищила 40 градусів за Цельсієм. Посуха торкнулася щонайменше 2,46 млн осіб і 2,2 млн гектарів сільськогосподарських угідь в Сичуані, Хебеї, Хунані, Цзянсі, Аньхое і Чунціні.

Минулого тижня міністерство підрахувало, що тільки в липні економічний збиток від спеки склав 2,73 млрд юанів ($400 млн), торкнувшись 5,5 млн осіб. Міністерство фінансів повідомило, що виділить 300 млн юанів ($44,30 млн) на допомогу при стихійних лихах.

Тим часом в деяких частинах центрального і південно-західного Китаю влада вжила заходів, щоб викликати дощі. Провінції навколо річки Янцзи почали операції з засівання хмар. У минулу середу влада провінції Хубей в центральному Китаї також оголосила про те, що почне засівати Хмари, використовуючи стрижні з йодистого срібла, щоб викликати дощ.

Стрижні з йодистого срібла, зазвичай розміром з сигарету, вистрілюють в існуючі хмари, щоб прискорити формування кристалів льоду. Ці кристали збільшують вміст вологи в хмарах і підвищують ймовірність її вивільнення, тобто дощу.

Засів хмар практикується з 1940-х років, і в Китаї діє найбільша програма подібного роду в світі. Перед Олімпійськими іграми в Пекіні в 2008 році китайська влада теж регулювали погоду, в той раз - навпаки, для того щоб запобігти дощу. Аналогічні методи також використовуються для того, щоб викликати снігопад або пом'якшити град.

Як повідомляв УНІАН, шторм і ураган прийшли на європейський континент слідом за аномальною спекою і посухою, що тривала кілька тижнів.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • У багатьох областях України оголосили I рівень небезпеки: що сталося (карта)
  • Відомий синоптик розповіла, коли в Україну повернеться спека
  • Вдарить майже +40°: синоптик попередив українців про наближення аномальної спеки
Теги за темою
Китай
Джерело матеріала
loader
loader