"Угорщині начхати на Україну": в Європі побоюються, що Будапешт послабить єдність Заходу – Politico
"Угорщині начхати на Україну": в Європі побоюються, що Будапешт послабить єдність Заходу – Politico

"Угорщині начхати на Україну": в Європі побоюються, що Будапешт послабить єдність Заходу – Politico

У Європі побоюються, що Угорщина послабить єдність Заходу у підтримці України / фото ua.depositphotos.com

Серед європейських лідерів існує стурбованість, що Угорщинаможе підірвати політику єдності і безпеки ЄС в той час, коли Захід прагне впоратися з найбільшою військовою кризою в Європі з часів Другої світової війни.

Про це йдеться в матеріалі Politico

Журналісти акцентують, що столиці по всій Європі відправляють зброю Україні для підтримки важливого контрнаступу. Але не Угорщина, яка заборонила поставки зброї Україні через свою територію. Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан також стверджував, що західна допомога нібито тільки продовжує конфлікт. 

Відео дня:
Читайте також:
"Росатом" почне будівництво двох нових ядерних реакторів в Угорщині
Угорщина не планує вводити візові санкції проти росіян через війну в Україні – МЗС
Угорщина не планує вводити візові санкції проти росіян через війну в Україні – МЗС
РФ почала додаткові поставки газу в Угорщину
РФ почала додаткові поставки газу в Угорщину

Країни Європи наполягають на тому, що Київ сам вирішить, коли пора починати мирні переговори. Тим часом Орбан закликає зосередитися "на переговорах про мир і винесенні хорошої мирної пропозиції". 

Угорщина, хоча і приєдналася до санкцій проти РФ, наполягала на їх пом'якшенні. А її чиновники їздили до Москви, щоб домовитися про додаткові постачання газу, поки в Україні вирували військові дії.

На думку неназваного центральноєвропейського чиновника, Угорщина продовжить чинити опір деяким спробам допомогти Україні. Так само, як діяла досі.

Така позиція угорської влади викликала в Києві і за кордоном стурбованість тим, що Угорщина здатна порушити і без того хитку єдність Заходу. Про згубний вплив сьогоднішньої політики Угорщини на єдність ЄС говорять і експерти. 

"Угорщина виконує тільки необхідний мінімум. Я думаю, що це не порушення консенсусу, це не порушення єдності. Це послаблює єдність", – сказав Андраш Рац з Німецької ради з міжнародних відносин. 

А Андраш Сімоні, колишній посол Угорщини в НАТО і США, вважає, що позиція Угорщини щодо війни в Україні – це "не просто неприємність, це загроза".

"Я не думаю, що НАТО або Європейський союз сприймають це всерйоз. І я думаю, що це помилка", – сказав він.

Він також заявив, що Орбану "плювати на Україну". 

Експерти і політики сходяться на думці, що Угорщина "думає про себе і робить для себе". 

"Угорці проводять власну імперську політику по відношенню до країн, що їх оточують, і де проживає угорська меншина. Орбану необхідно фінансувати свою щедру соціальну політику, продавши європейську безпеку", – сказав один Центральноєвропейський чиновник. 

Він також назвав поведінку угорського уряду "російсько-китайським троянським конем". 

Як писав УНІАН, в ЄС неодноразово поставало питання про відмову від принципу одноголосного прийняття рішень. Наявні принципи голосування дозволяють одній або декільком країнам-членам ЄС блокувати важливі рішення блоку, чим, зокрема, користується Угорщина.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан раніше відкрито заявляв, що Угорщина блокуватиме рішення Європейського Союзу, які вважатиме поганими для себе. 

Протягом останнього місяця з ініціативою відмовитися від одноголосного прийняття рішень виступали верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель і канцлер Німеччини Олаф Шольц

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Прем'єр Угорщини заявив, що санкції проти РФ "вб'ють" економіку ЄС: в МЗС України відповіли
  • Санкції не спрацювали: Орбан закликав до нової стратегії ЄС щодо війни в Україні
  • Країни ЄС погодилися скоротити споживання газу – проти була тільки Угорщина
Теги за темою
Угорщина
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader