Ціни на газ можуть почати різке зростання через зупинку "Північного потоку" - Bloomberg
Ціни на газ можуть почати різке зростання через зупинку "Північного потоку" - Bloomberg

Ціни на газ можуть почати різке зростання через зупинку "Північного потоку" - Bloomberg

На тлі зупинки російського газопроводу може початися ралі цін на газ з досягненням серпневих максимумів. Дії Росії нівелюють недавнє зниження вартості.

Європейські ціни на газ можуть наблизитися до максимумів, встановлених у серпні після того, як Росія заявила, що її ключовий трубопровід до Європи – "Північний потік" – не відновить постачання.  

Про це пише видання Bloomberg з посиланням на інвестиційну компанію Goldman Sachs Group.

На думку аналітиків, ця новина, ймовірно," знову посилить невизначеність на ринку щодо здатності Європи управляти сховищами протягом зими" і сприятиме "значному ралі від понеділка, яке потенційно імітуватиме серпневі максимуми". 

Європа нарощувала свої запаси газу, намагаючись підготуватися до перспективи припинення постачань з боку Росії, і має запас газу принаймні на частину зими. Ситуація може погіршитися, коли запаси скоротяться, особливо ближче до кінця опалювального сезону, або якщо вдарить різке похолодання.

Ціни на газ нещодавно знизилися та показали найбільше падіння за тиждень після того, як дані показують, що Європа досягла своєї мети щодо заповнення сховищ на два місяці раніше наміченого.

Однак в Goldman Sachs вважають, що потенційне шокове зростання цін буде короткочасним. Європа зможе стабілізувати вартість газу на рівні трохи вище поточної — приблизно 215-230 євро за мегават-годину.

Нагадаємо, російський "Газпром" повністю зупиняє газопровід "Північний потік" після проведення регламентних робіт до моменту усунення всіх зауважень щодо роботи обладнання. 

Читайте також:

  • "Ми не боїмося рішень Путіна": єврокомісар відповів на вибрики Росії щодо "Північного потоку-1"
  • "Доказ цинізму Росії": у Єврокомісії не вірять у несправність "Північного потоку"
  • Європейці запасаються ковдрами і вчаться вже зараз економити через газовий шантаж Росії

Росія шантажує Європу й призупинила постачання газу

Джерело матеріала
loader
loader