У ЦГС прокоментували отримання Нобелівської премії миру
У ЦГС прокоментували отримання Нобелівської премії миру

У ЦГС прокоментували отримання Нобелівської премії миру

Нобелівську премію миру 2022 року серед ще двох лауреатів присуджено українській правозахисній організації Центр громадянських свобод.

– Я рада, що очолюваний мною Центр громадянських свобод отримав сьогодні Нобелівську премію разом із нашими друзями та партнерами із Меморіалу та Вясни, – заявила українська правозахисниця Олександра Матвійчук.

Норвезький Нобелівський комітет вирішив присудити премію миру 2022 року правозахиснику Алесю Беляцькому з Білорусі, російській правозахисній організації Меморіал і українській правозахисній організації Центр громадянських свобод.

За її словами, ООН та держави-учасниці мають провести реформу міжнародного миру та безпеки, щоб створити гарантії для всіх країн та їхніх громадян незалежно від участі у військових блоках чи потужності.

Водночас Росія має бути виключена із Ради безпеки ООН за систематичні порушення статуту.

Вона переконана, що ООН та держави-учасниці мають розв’язати проблему “прогалини у відповідальності” та забезпечити шанс на справедливість сотням тисяч жертв воєнних злочинів РФ.

– Без цього стійкий мир у нашому регіоні неможливий.

Потрібно створити міжнародний трибунал та притягнути Путіна, Лукашенка та інших воєнних злочинців до відповідальності, – вважає Матвійчук.

На думку правозахисниці, масова мобілізація звичайних людей у різних країнах світу та їхній спільний голос можуть змінити світову історію швидше, ніж інтервенція ООН.

Ви ще можете врятувати РФ від трагедії! Резніков закликав росіян скласти зброю.

Джерело матеріала
loader
loader