В ЄС не вірили, що в Україні буде війна – Боррель
В ЄС не вірили, що в Україні буде війна – Боррель

В ЄС не вірили, що в Україні буде війна – Боррель

ЄС не вірив, що Росія нападе на Україну / фото УНІАН

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель визнав недоліки в політиці безпеки блоку, заявивши що офіційний Брюссель не вірив попередженням Сполучених Штатів про підготовку Росією повномасштабного вторгнення в Україну.  

Про це він сказав під час виступу на зустрічі послів ЄС у Брюсселі, пише "Європейська правда".

"Війна в Україні триває. Ми не передбачали, наскільки ефективно Україна чинитиме опір. І ми не вірили, що війна буде. Я маю визнати, що коли американці говорили нам: "Вони нападуть", то ми дуже неохоче в це вірили", – заявив Боррель.

Відео дня

За словами глави дипломатії ЄС, про підготовку нападу на Україну йому розповів держсекретар США Ентоні Блінкен. Американський посадовець зателефонував йому і сказав: "Це станеться цими вихідними".

"І вже за два дні вони почали бомбити Київ. Але ми не вірили, що це станеться, і не передбачали, що Україна готова чинити опір так запекло і так успішно, як вона це робить. Безумовно, завдяки нашій військовій підтримці, без неї це було б неможливо, але ж і українці зі свого боку доклалися", – додав Боррель. 

Читайте також:
РФ за два дні пошкодила близько третини енергетичної інфраструктури України
РФ за два дні пошкодила близько третини енергетичної інфраструктури України
Він діяв жорстоко та скоїв військові злочини: Байден не планує переговори з Путіним
"Він діяв жорстоко та скоїв військові злочини": Байден не планує переговори з Путіним
В РФ вперше заговорили про відставку Путіна, попереду вирішальні місяці - Politico
В РФ вперше заговорили про відставку Путіна, попереду вирішальні місяці - Politico

Водночас він визнав, що в ЄС не передбачили і проведення в Росії масової мобілізації, а також ядерні погрози Путіна. 

"Думаю, всі ви читали і перечитували останню промову Путіна, коли він оголосив про анексію. Кожен європейський громадянин повинен прочитати цю промову – і ви, зокрема. Ви маєте пояснити світові, що означає його ставлення до Заходу і якими є справжні причини війни", – резюмував Боррель. 

Війна Росії проти України: роль ЄС

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Європейський Союз активно підтримує нашу державу. Країни блоку прихистили мільйони українських біженців та надають військову, політичну і грошову підтримку. 

Як повідомляв УНІАН, 10 жовтня віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель пообіцяв, що Європейський Союз притягне до відповідальності керівництво Росії і Білорусі за ракетні удари по Україні.

При цьому високий представник ЄС відзначив силу, мужність і спротив українського народу для протидії агресивній війні Росії. Він заявив, що виступає на стороні України з рішучою солідарністю.

Водночас після жорстокої атаки РФ на українські міста Боррель анонсував нову військову підтримку України від ЄС. Він наголосив, що додаткова допомога вже на шляху до України. 

Джерело матеріала
loader
loader