Лауреатом Букерівської премії 2022 став Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки
Лауреатом Букерівської премії 2022 став Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки

Лауреатом Букерівської премії 2022 став Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки

Лауреатом Букерівської премії 2022 став Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки - Фото 1
Лауреатом Букерівської премії 2022 став Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки - Фото 2
Його книга розповідає про військового фотографа Маалі Алмейду, який гине під час громадянської війни на Шрі-Ланці та має сім місяців у потойбічному світі, щоб знайти свого вбивцю та виконати ще одну важливу місію.
Лауреатом Букерівської премії 2022 став Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки - Фото 3
Лауреатом Букерівської премії 2022 став Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки - Фото 4

Лауреатом Букерівської премії 2022 став Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки з романом The Seven Moons of Maali Almeida («Сім місяців Маалі Алмейди»).

Сюжет книги розгортається у розпал громадянської війни в Шрі-Ланці. Маалі Алмейда, військовий фотограф, азартний гравець і прихований гей, розуміє, що він помер і прокинувся в тому, що можна назвати «небесним візовим офісом». У цей час його тіло тоне в озері Бейра в центрі Коломбо, і він не знає, хто його вбив.

Список підозрюваних на тлі війни є дуже довгим. Але навіть у потойбічному світі час для Маалі спливає. У нього є сім місяців, щоб знайти вбивцю і спробувати зв’язатися з чоловіком і жінкою, яких він любить найбільше, щоб привести їх до прихованого сховища фотографій, які вразять Шрі-Ланку.

«Будь-яка з шести книжок, які увійшли до короткого списку, була б гідним переможцем. Те, чим судді особливо захоплювалися й насолоджувалися у "Сімох місяцях Маалі Алмейди", так це амбітністю його масштабу та веселою сміливістю його оповідних прийомів.

Це метафізичний трилер, нуар про загробне життя, який розмиває межі не лише різних жанрів, а й життя та смерті, тіла та духу, сходу та заходу. Це цілком серйозна філософська метушня, яка переносить читача в "темне серце світу" — смертоносні жахи громадянської війни на Шрі-Ланці. І, опинившись там, читач також відкриває для себе ніжність і красу, любов і вірність і прагнення до ідеалу, які виправдовують кожне людське життя», — прокоментував вибір переможця голова журі Ніл МакГрегор.

Шехан Карунатілака — один із найвидатніших авторів Шрі-Ланки. Окрім своїх романів, він пише сценарії, статті про подорожі та рок-пісні.

У 2011 році Карунатілака отримав Книжкову премію Співдружності, DSL і Gratiaen Prize за свій дебютний роман «Китаєць».

Нагадаємо, лауреатом Букерівської премії 2021 року став південноафриканський драматург і прозаїк Деймон Галгут зі своїм дев'ятим романом «Обіцянка».

Джерело матеріала
loader
loader