Учені з'ясували, звідки взявся на краю Сонячної системи один із її найдивніших об'єктів
Учені з'ясували, звідки взявся на краю Сонячної системи один із її найдивніших об'єктів

Учені з'ясували, звідки взявся на краю Сонячної системи один із її найдивніших об'єктів

Одним із найнезвичайніших об'єктів на краю Сонячної системи є карликова планета Хаумеа. Її відкрили тільки в 2004 році, вона має діаметр приблизно в 100 км, робить повний оберт навколо Сонця за 284 роки, але найдивнішим є її період обертання навколо своєї осі. Хаумеа — це об'єкт, що найбільш швидко обертається в Сонячній системі. Карликова планета робить повний оберт навколо своєї осі, тобто на ній проходить 1 день, за 4 земні години. Вчені з NASA, можливо, з'ясували, як з'явилася ця дивна планета, пише Space.

Еліпсоїд у поясі Койпера

Хаумеа знаходиться в поясі Койпера, який є областю космосу на краю Сонячної системи, що складається з крижаного каміння та комет, а також інших транснептунових об'єктів, адже цей пояс розташований за орбітою Нептуна. Це, нагадуємо, восьма і найдальша планета нашої Сонячної системи.

Через своє дуже швидке обертання Хаумеа має не форму сфери, як наприклад карликова планета Плутон (який лише 16 років тому перестав бути дев'ятою планетою Сонячної системи). Вона нагадує формою м'яч для регбі, тобто має форму еліпса.

Сімейство Хаумеа

Але не тільки це відрізняє карликову планету від інших об'єктів у поясі Койпера. Поверхня Хаумеа в основному складається з водяного льоду, на відміну більшості інших тіл на краю Сонячної системи. Таку ж поверхню мають і близькі в карликовій планеті крижані об'єкти, що рухаються тією самою орбітою. Вчені вирішили, що вони мають однакове походження і становлять єдине сімейство схожих об'єктів — сімейство Хаумеа.

Вчені з NASA використовували комп'ютерне моделювання, щоб з'ясувати, як з'явився такий незвичайний об'єкт як Хаумеа та її родичі. Ця планета знаходиться так далеко, що точні розрахунки її характеристик провести досить складно з телескопами.

"У наше моделювання ми внесли необхідні дані, які нам вже відомі: зразковий розмір планети, зразкову масу, а також те, що вона має таку швидку швидкість обертання. Використовуючи цю інформацію, ми змогли з'ясувати, як розподіляється маса карликової планети і як цей розподіл впливає на її обертання. Потрібно зрозуміти суть цієї планети, перш ніж заглибитись у її історію", — говорить Джесіка Новьєлло з NASA.

Результати дослідження

Результати моделювання показали, що на початку своєї історії Хаумеа була на 3% більшою, ніж зараз, і ця різниця пояснює появу "родичів" карликової планети. Також вчені з'ясували, що швидше за все спочатку Хаумеа оберталася з іншою швидкістю і її обсяг був більшим, ніж зараз.

Моделювання також показало, що в перші роки свого існування на початку історії Сонячної системи Хаумеа зіткнулася з іншим тілом. Це призвело до того, що від карликової планети відкололися шматки. Але вони не стали тими крижаними об'єктами, які знаходяться поруч із господинею, адже такий сильний удар відкинув би уламки набагато далі в космос.

Вчені вважають, що навколишні об'єкти Хаумеа швидше за все утворилися пізніше, коли карликова планета активно еволюціонувала. Швидкість її обертання, що поступово збільшилася, призвела до того, що з її поверхні почали відлітати шматки льоду, які і стали частиною сімейства Хаумеа.

На сьогоднішній день вченим відомо про те, що карликова планета Хаумеа має 2 супутники, Хииака і Намака, і навіть система кілець.

Що стосується зовнішньої частини Сонячної системи, то, як вже писав Фокус, вчені зробили важливе відкриття, яке стосується оболонки, що огортає нашу зіркову систему під назвою геоліосфера. Зокрема, вони визначили наявність дивних процесів, що відбуваються на кордоні між геолісферою та міжзоряним простором.

Джерело матеріала
loader
loader