Вчені назвали перспективний препарат для успішного лікування хвороби Альцгеймера
Вчені назвали перспективний препарат для успішного лікування хвороби Альцгеймера

Вчені назвали перспективний препарат для успішного лікування хвороби Альцгеймера

Наприкінці листопада тисячі дослідників з усього світу зберуться в Сан-Франциско на щорічну конференцію з клінічних випробувань хвороби Альцгеймера.

Повідомляється, що зустріч цього року обіцяє стати знаковою подією.

Вчені очікують почути результати великого клінічного випробування лікування препаратом леканемаб, яке було призначено майже 2 000 пацієнтам з ранньою хворобою Альцгеймера.

Зазначається, що леканемаб є продуктом спільних розробок японської фармацевтичної компанії Eisai та американської біотехнологічної компанії Biogen.

Хвороба Альцгеймера: ранні симптоми деменції, які можуть проявитися задовго до 65 років.

Разом з тим леканемаб вже викликав суперечки.

По-перше, препарати на основі антитіл настільки дорогі, що не по кишені багатьом країнам.

По-друге, леканемаб самостійно вводити непросто, на відміну від таблеток і капсул: пацієнти повинні відвідувати клініку для внутрішньовенної інфузії двічі на місяць.

По-третє, побічні ефекти вимагають ретельного спостереження: пацієнти, які беруть участь у дослідженні, регулярно проходили сканування на наявність набряку мозку та крововиливів, послугу, яку багато лікарень не можуть надати у великих масштабах.

Але Управління з контролю за продуктами і ліками видало прискорене схвалення, оскільки препарат очищав мозок пацієнтів від амілоїдних бляшок і, отже, може уповільнити прогресування хвороби Альцгеймера, якщо приймати його досить рано і протягом досить тривалого часу.

Джерело матеріала
loader